Oprichter Pride wordt ereburger van Brussel: 'Ik ben erdoor overvallen'

TP
© BRUZZ
17/05/2024

Chille Deman, oprichter van de Brussels Pride, wordt vrijdag uitgeroepen tot ereburger van Brussel. Deman krijgt de titel wegens zijn belangrijke rol in de erkenning van de queergemeenschap in de hoofdstad. “Ik realiseer mij nog niet goed wat dit betekent.”

Dat Chille Deman uitgerekend nu tot ereburger wordt uitgeroepen, is geen verrassing. Het is vandaag namelijk Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). Deman richtte in 1996 mee de eerste Brusselse Pride op en is dus al langer een rolmodel voor de LGBTQIA+-gemeenschap in de hoofdstad.

“Het ereburgerschap is mij eigenlijk overvallen. Ik realiseer mij nog niet goed wat dit exact betekent”, klinkt het bij Deman. “Het is een belangrijke erkenning, dus ik ben daar erg blij mee.”

"Voordat wij als gelijk beschouwd worden, moet de mentaliteit van de bevolking veranderen"

Chille Deman

oprichter Brussels Pride

Vóór de Brussels Pride waren er al verschillende initiatieven, zoals de Roze Zaterdagen. “De meeste Prides werden in Vlaanderen georganiseerd. Daar kwamen veel Vlamingen en Nederlanders op af. Slechts enkele Brusselaars en Walen liepen toen mee”, legt Deman uit.

Toen de Pride in Brussel voor het eerst georganiseerd werd, kwamen er opeens veel meer Brusselaars, Walen en zelfs internationale mensen naar de Pride - 4.500 waren toen aanwezig bij de stoet. "Dat lijkt misschien niet veel", vertelt Deman, "maar voor die tijd was dat een enorm aantal."

Vanwege dat grote succes werd besloten om de Pride daarna jaarlijks in de hoofdstad te organiseren. “Ondertussen zijn we met meer dan 100.000”, weet Deman die mettertijd ook 'lobbyist' is geworden. “De ministers waarmee we moeten onderhandelen zijn, wonen allemaal in de buurt. Kortom, Brussel is dus de uitgelezen plaats voor de parade.”

Mentaliteit

Deman beseft maar al te goed dat zijn levenswerk er nog lang niet op zit. “Dit is een een project van lange adem”, vertelt hij. “Ik hoop dat er meer openheid komt naar de holebi’s. Vrouwen kregen stemrecht in 1948. Tot op de dag van vandaag is er geen gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

De pionier trekt die vergelijking graag door naar de rechten van de queerpersonen. "Wij verwierven onze rechten tussen 2003 en 2005, maar voordat wij als gelijk beschouwd worden, moet de mentaliteit van de bevolking veranderen."

Deman zelf is er dit jaar ook opnieuw bij. “Ik stap samen met de Rainbow Ambassadors. Zij geven een stem aan de oudere LGBTQIA+-gemeenschap.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Brussels pride , chille deman , ereburger Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni