Brussel kiest: 'Overheid faciliteert en gedoogt druggebruik'

© BRUZZ
17/05/2024

Tot aan de verkiezingen op 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Mathias Vanden Borre (N-VA, 2de plaats Brussels parlement) en Els Rochette (Vooruit.brussels, 4de plaats Brussels parlement) over hoe de stad veilig kan worden voor iedereen en op welke manier de ergernissen over het toenemende druggebruik kunnen weggenomen worden?

Vooruit.brussels wil de uitdijende drugepidemie in de hoofdstad te lijf gaan door vooral de groeiende armoede in te dijken. N-VA wil in eerste instantie de Brusselse instellingen zoals de politiezones meer slagvaardiger maken.

Els Rochette (Vooruit.brussels) is “zeer positief” over de eerste druggebruikersruimte ‘Gate’ waar sinds twee jaar velen hun dagelijkse dosis drugs consumeren. “Voor hen is Gate een opstap naar hulpverlening", zegt Rochette. "Zij kunnen verplegend personeel zien en een psycholoog, een vertrouwensrelatie opbouwen en zullen zo een uitweg uit hun verslaving vinden.”

“Dat systeem werkt niet,” beweert Mathias Vanden Borre (N-VA). “Een uitweg vinden is een belofte die mooi klinkt, maar niet wordt waargemaakt.” De gebruikersruimte, zo benadrukt Vanden Borre, heeft in elk geval de drugtrafiek en de overlast totaal niet doen afnemen. “Het probleem is dat die gebruikersruimte niet meer is dan een draaideur. Je kan er binnenwandelen, vrijblijvend drugs consumeren en dan weer buitenwandelen, zonder enig engagement op te nemen.”

Verplicht in een zorgtraject

Vanden Borre vindt dat druggebruikers intensiever moeten worden begeleid, verplicht in een zorgtraject opgenomen moeten worden en dat de overheid “absoluut moet optreden tegen de gedoogzones die vandaag ontstaan.”

Rochette reageert met het onderscheid tussen twee verschillende facetten: “Er is het gezondheidsprobleem van de gebruikers, die vaak de meest kwetsbaren in de samenleving zijn en van wie de meesten zelfs geen dak boven het hoofd hebben. Hen moeten we in de eerste plaats helpen.”

Iets anders zijn de zware criminaliteit en de schietpartijen, waarvoor repressie het juiste antwoord is. Rochette pleit terzake trouwens voor eenheid van commando. “De criminele bendes maken gebruik van de versnippering tussen de zes politiezones.”

Die zes politiezones noemt ook Vanden Borre pure Kafka. “Stel dat wij morgen aan het beleid kunnen deelnemen, dan zullen we harde institutionele eisen stellen. Dat is een absolute noodzaak om deze stad in beweging te krijgen. En niet alleen als het om de politiezones gaat, maar ook de OCMW’s en de preventiediensten.”

Het is voor N-VA zelfs de allereerste prioriteit: “Op het terrein is alles zo erg versnipperd dat bij het minste probleem een Mexicaans leger nodig is om het op te lossen.”

Volgt een spelletje zwartepieten waarin onder meer ‘One.brussels’ en ‘Jan Jambon’ ter sprake komen. De N-VA wil voorts nog het jeugdsanctierecht sneller en strenger maken, niet alleen voor de jongeren maar ook voor de ouders. Vooruit.brussels wijst daarbij op het grote tekort aan magistraten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , gewestelijk centrum voor druggebruikers , Mathias Vanden Borre , Els Rochette , jeugdsanctierecht , N-VA , vooruit.brussels , Brussel kiest: het ongemak

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni