Mensenhandel in de nagelsalons in de Centrumgalerij

| Mensenhandel in de nagelsalons in de Centrumgalerij (archiefbeeld).

Zeventien verdachten opgepakt in onderzoek naar Vietnamees netwerk mensenhandelaars

© Belga - BRUZZ
15/05/2024

In een onderzoek van het Brusselse arbeidsauditoraat naar een Vietnamese criminele organisatie zijn op 22 april 17 verdachten opgepakt. Die zouden zich al jarenlang hebben beziggehouden met mensenhandel en mensensmokkel.

Dat meldt het arbeidsauditoraat woensdag. Zes verdachten werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. In hetzelfde onderzoek werden ook 12 personen opgepakt omwille van hun verblijfsstatus, en werden 9 nagelstudio's gesloten.

"Uit het onderzoek blijkt dat de vermoedelijke slachtoffers voornamelijk afkomstig zijn uit de provincie Nghe An in het noorden van Centraal-Vietnam", zegt Valentina Marocchi, substituut-arbeidsauditeur en perswoordvoerder. "Nadat zij een grote som betaalden aan de organisatie, die vertakkingen heeft in verschillende landen, zou deze organisatie de reis van de Vietnamezen naar België via verschillende 'routes' hebben georganiseerd."

Onder het wettelijke minimumloon

"Eenmaal in België zouden de Vietnamese slachtoffers ondergebracht zijn in woningen en aan het werk gezet zijn in nagelstudio's die onder controle staan van de organisatie", gaat de woordvoerder verder. "Voor het werk in de nagelstudio's zouden de slachtoffers een loon hebben gekregen ver onder het wettelijke minimumloon, en pas nadat zij al hun schulden hadden afbetaald. In de tussentijd zou de organisatie ervoor zorgen dat de slachtoffers een verblijfsdocument kregen, via asiel of een gezinshereniging. Sommige personen zouden enkel op doorreis naar Engeland geweest zijn."

Bij talrijke controles in de loop van het onderzoek stelden de inspectiediensten van de RSZ en Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie de occasionele aanwezigheid van illegale werknemers en minderjarigen in de betrokken handelszaken vast, net als het niet naleven van de arbeidsvoorwaarden, de lonen, de hygiëne en het gebruik van niet-conforme producten in de salons.

Witwassen

Naast andere feiten van sociale fraude zou de criminele organisatie zich ook hebben schuldig gemaakt aan witwassen. Er zou immers een systeem zijn opgezet om het geld terug te laten stromen dat nodig was om hier in België vastgoed of handelszaken aan te kopen.

"Op 22 april 2024 voerde de Federale Gerechtelijke Politie van Brussel, bijgestaan door verschillende Interventiekorpsen van de Federale Politie, de politiezone MARLOW en de Dienst Vreemdelingenzaken, een eerste reeks huiszoekingen uit", zegt substituut Marocchi. "Tijdens deze eerste politie-interventie werden 17 verdachten van hun vrijheid beroofd, alsook 12 personen voor feiten in verband met hun verblijf. Na verhoor door de onderzoeksrechter werden uiteindelijk 6 personen onder aanhoudingsbevel geplaatst, en 11 verdachten voorwaardelijk in vrijheid werden gesteld. De verdachten ontkennen elke betrokkenheid bij de feiten."

De raadkamer verlengde intussen al de voorlopige hechtenis van de zes aangehouden verdachten. Vijf van hen gingen tegen die beslissing in beroep, maar ook de KI bevestigde hun aanhouding.

"Op 25 april 2024 vond, met bijstand van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene, een tweede reeks huiszoekingen plaats in de nagelstudio's die door de organisatie worden gecontroleerd", klinkt het nog. "Als gevolg van deze interventie werden vier personen bestuurlijk aangehouden en werden negen nagelstudio's op beslissing van de onderzoeksrechter gerechtelijk gesloten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , mensenhandel , Brussels arbeidsauditoriaat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni