In aanloop naar de verkiezingen nodigt radiopresentator Gunnar elke week jongeren uit voor een panelgesprek, over hoe zij kijken naar de Brusselse politiek. Emma (20), Marouane (19), Mette (17), Hamid (19) en Maria (24) debatteren over verschillende stellingen rond het wekelijkse verkiezingsthema van BRUZZ. Deze week: de stenen.

Stelling 1: ‘Huurprijzen in Brussel moeten verlaagd worden, want huren is duur. Er is te weinig plek om te wonen in Brussel.’

Volgens het jongerenpanel is wonen of op kot zitten in Brussel enorm duur: "Ik huur zelf niet, maar ik weet dat koten duur zijn en huizen ook gewoon in het algemeen", vertelt Emma. De jongeren beamen dat de druk op studentenkamers in Brussel jaar na jaar stijgt en dat geldt ook voor de huizenmarkt. "Ik zat op kot in de Sint-Katelijnestraat, dat was echt een privilege. Maar om dat te vinden, heb ik gehuild en gezocht", lacht Maria.

Mette merkt zelfs dat de groep die in Brussel kan wonen kleiner wordt door de hoge prijzen, en de diversiteit in bepaalde buurten daardoor ook verdwijnt. "Dat siert Brussel absoluut niet. Brussel wordt qua mix kleiner omdat alles alleen maar duurder wordt."

Stelling 2: ‘Er zijn te veel terrassen en fastfoodrestaurants in Brussel.’

De jongeren debatteren over de tweede stelling.

"Ik ben opgegroeid in Brussel, dus ik heb Brussel ook de afgelopen 17 jaar zien evolueren. Ik zie dat alsmaar meer ketens van die kleine, leuke plekken overnemen. Om heel eerlijk te zijn, doet mij dat wel pijn", geeft Mette toe, "die Brusselse eigenheid is wel echt aan het verdwijnen."

Niet iedereen gaat akkoord, want volgens Marouane zijn er wél genoeg andere opties naast grote ketens: "Brussel is groot, er is veel diversiteit in Brussel ook op vlak van restaurants." Emma reageert meteen: "Maar is dat betaalbaar? Mensen moeten de kans hebben om iets op te richten, maar door ketens hebben ze die niet meer." Ketens mogen er volgens de Brusselse jongeren wel zijn, maar een goeie variatie qua prijs, kwaliteit en gezonde voeding missen ze in de stad.

Stelling 3: ‘Er zijn genoeg basketpleintjes om af te spreken met vrienden, om te sporten of hangen.’

De jongeren debatteren over de derde stelling.

Op de vraag of er genoeg plekken zijn om met vrienden af te spreken, worden ongemak en veiligheid snel gelinkt aan ruimtelijke ordening. "In elke buurt vind je wel een pleintje, maar of je daar ook kunt afspreken.... Die plekken zijn meer voor mensen die daar hun ‘bussiness’ doen", vertelt Marouane, "op sommige plekken is het minder leuk om te hangen, maar ik ben van mening dat er genoeg andere plekken zijn om naartoe te gaan."

Uit de stelling wordt er geconcludeerd dat de ervaring van Maroune als man wel anders kan zijn dan die van Mette, Maria en Emma en dat vinden de jongeren spijtig. Ruimtelijke ordening zou dus wel een antwoord kunnen bieden op ongemak en veiligheid concludeert radiopresentator Gunnar: ‘"Als de pleintjes er leuk genoeg uitzien, kunnen die plekken wel veiliger aanvoelen."

Stelling 4: ‘Er is genoeg groen in Brussel waar ik heen kan gaan.’

De jongeren debatteren over de vierde stelling.

Maria en Mette zijn helemaal niet akkoord met de stelling, maar volgens Marouane hangt dat ook af van waar je in Brussel woont: "Ik woon twee straten van het Koninklijk Paleis vlakbij Heizel en daar zijn er heel veel parken waar ik kan chillen en sporten. Maar in andere streken zoals in Schaarbeek of Anderlecht, daar moet er wel meer groen zijn." Het jongerenpanel gelooft wel dat alle kleine beetjes helpen, maar dat er wel beter gekeken moet worden hoe Brussel dat best doet: "Ze hebben de Anspachlaan een beetje groener proberen maken, maar dat is precies een beetje mislukt. Dat is een broeihaard geworden voor muizen en ratten", lacht Emma.

Volgende week

De komende drie weken nodigt Gunnar de Brusselse jongeren nog uit in de studio. Ze debatteren over verschillende stellingen over de Brusselse politiek en haar uitdagingen. Volgende week hebben ze het over het thema ‘de ademruimte’ en gaan ze dieper in op alles wat te maken heeft met mobiliteit en gezonde lucht in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni