Caroline Pauwels: 'Bosvoorde is de plek waar alles samenkwam'

Godfried Roelant
© BRUZZ
10/01/2018

| Caroline Pauwels.

De passage van kunstenaar Rik Wouters, het groen, maar evengoed het gemeentelijk zwembad Calypso. Het zijn maar enkele redenen waarom de rector van de VUB, Caroline Pauwels, achttien jaar geleden verliefd is geworden op Watermaal-Bosvoorde.

Caroline Pauwels Watermaal Bosvoorde

| Caroline Pauwels.

“De warme chocolademelk hier is echt niet te evenaren,” zegt Caroline Pauwels net nadat ze deur van café Belga aan het Flageyplein achter zich heeft dichtgedaan. De rector van de VUB en Brusseles van’t Joêr woont al achttien jaar in Watermaal-Bosvoorde, maar daar is haar verovering van onze hoofdstad niet begonnen. “Oorspronkelijk kom ik uit het Waasland, maar het was al snel duidelijk dat ik graag in Brussel wilde wonen. Via een omweg langs Leuven en Antwerpen ben ik hier beland om te studeren aan de VUB. Als student zat ik op kot aan het Ambiorixplein in Brussel en van daaruit ging het naar de Brouwerijstraat in Elsene,” vertelt Pauwels.

"Iedere ochtend om 7 uur begin ik aan mijn dag in het gemeentelijk zwembad. Nog een reden waarom in Bosvoorde voor mij alles samenkwam"

Caroline Pauwels, VUB-rector en inwoner van Bosvoorde

Caroline Pauwels Watermaal Bosvoorde cropped

“Ik huurde er een appartement op de vierde verdieping aan de achterkant van het gebouw. Het was een bijzonder rustige wijk met veel verschillende nationaliteiten, voornamelijk Portugezen. Elk appartement had zijn eigen balkonnetje waarlangs van alles en nog wat werd gedeeld en doorgegeven. Typisch Brussel, een kosmopolitische gemeenschap waar zowel het mooiste als het lelijkste van wat mensen samen kunnen bereiken naar buiten komt.”
Met de komst van een eerste kindje drong een verhuizing zich echter op. “In mijn zoektocht naar iets nieuws ben ik beginnen rond te rijden in Brussel en zo per toeval in Watermaal-Bosvoorde terechtgekomen. Op een avond reed ik langs het Ter Kamerenbos de gemeente binnen en was ik verbaasd over hoe groen het hier wel was. Met een oppervlakte van 12 à 13 vierkante kilometer is het bos als het ware de belangrijkste inwoner en toch is Watermaal-Bosvoorde maar een steenworp van het stadscentrum verwijderd. Een betaalbaar huis vinden was echter geen evidentie, want de prijzen rijzen hier echt de pan uit. Dankzij de financiële steun van mijn ouders en die van mijn man hebben we alsnog iets op de kop kunnen tikken.”

En daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad. “Elke dag ben ik mij bewust van het geluk dat ik heb om hier te kunnen wonen. De prachtige natuur levert schilderachtige plaatjes op en doet je begrijpen waarom een kunstenaar als Rik Wouters hier een deel van zijn leven heeft doorgebracht. Tegelijkertijd is diezelfde natuur het decor van absurde taferelen. Zo herinner ik me een ochtend in december waarop ik mijn buren met langlaufski’s de berg op zag stappen richting het Tournay Solvaypark. Dan denk je: is dit Brussel?”

“Het gemeentelijk zwembad Calypso is nog een reden waarom Bosvoorde de gemeente is waar voor mij alles samenkwam. Iedere ochtend begin ik daar om 7 uur mijn dag. In Elsene zwom ik ook, maar daar was het bad pas open om 8. Dat uurtje verschil laat mij toe er nog meer van te genieten. Ik kom er in contact met oudere mensen en zie dat ze hier gelukkig zijn. Ik kijk ernaar uit om binnen twintig jaar een van hen te zijn.”

De Ronde: Watermaal-Bosvoorde

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente WATERMAAL-BOSVOORDE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , actua , De Ronde: Watermaal-Bosvoorde

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni