Beklaagden aanslagen Brussel 22 maart 2016: Salah Abdeslam

| Een illustratie van tijdens het terreurproces over de aanslagen van 22 maart 2016

Salah Abdeslam onverwacht overgebracht naar Frankrijk 'om vrijlating te voorkomen'

© Belga
07/02/2024
Updated: 07/02/2024 13.09u

Salah Abdeslam is woensdagochtend uit zijn cel gehaald en op een transport richting Frankrijk gezet. Dat heeft zijn advocate Delphine Paci gemeld aan het Franse persagentschap AFP. Volgens het federaal parket gebeurde dat om te vermijden dat Abdeslam zou vrijkomen.

"Er was een akkoord afgesloten tussen de gerechtelijke autoriteiten van Frankrijk en België om Salah Abdeslam uit te lenen voor de duur van het proces en een eventueel beroep bij het Hof van Cassatie. Als we nog langer zouden wachten, riskeren we dat we geen titel meer hebben om hem nog langer in de gevangenis te houden en dat willen we natuurlijk te allen tijde vermijden", aldus Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Van der Sypt zegt dat het parket het dossier "grondig juridisch" heeft bekeken en dat er ook rechtspraak is van het Europees Hof van de Rechten van de Mens die het standpunt van het parket onderschrijft.

Lopende procedure

Volgens het federaal parket staat het gerechtelijk akkoord tussen Frankrijk en België boven de lopende burgerlijke procedures, waarin Abdeslam zijn uitlevering aanvecht. Daarom is het parket, volgens Van der Sypt, ook niet gebonden aan de beslissing van de rechter in kort geding.

Die stelde namelijk dat Abdeslam niet mocht terugkeren zolang de Franstalige rechtbank in eerste aanleg in Brussel geen uitspraak ten gronde had gedaan. Die procedure was nog niet van start gegaan.

Abdeslams advocate Delphine Paci noemt de overplaatsing "een flagrante schending van de rechtstaat." Volgens de verdediging van Abdeslam riskeert hij dat zijn mensenrechten zouden worden geschonden bij een terugkeer naar Frankrijk.

Levenslang

Abdeslam werd in Parijs door het speciale hof van assisen veroordeeld tot een 'onsamendrukbare' (of niet in te korten) levenslange celstraf, met een 'eeuwigdurende' veiligheidsperiode van feitelijk dertig jaar, voor de aanslagen van 13 november 2015.

De volksjury van het hof van assisen in Brussel verklaarde hem vorig jaar ook schuldig aan de aanslagen van 22 maart 2016. Maar voor de straf werd rekening gehouden met de straf die hij al kreeg in Parijs, en louter verwezen naar de twintig jaar cel die hij kreeg voor de schietpartij in Vorst.

Na afloop van het proces in Brussel wenste Abdeslam niet terug te keren naar Frankrijk en zijn straf in België uit te zitten. Het Franstalige hof van beroep in Brussel verbood de terugkeer in oktober in kort geding.

Het hof oordeelde dat Abdeslam niet kan terugkeren zolang de Franstalige rechtbank in eerste aanleg in Brussel geen uitspraak ten gronde heeft gedaan.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni