Omar Karim al maand in hongerstaking uit protest tegen oorlog in Gaza

NLS
© BRUZZ
26/01/2024
Updated: 26/01/2024 19.17u

Vrijdagavond vindt een actie voor het Beursgebouw plaats, ter ondersteuning van de hongerstakers die, verspreid over de hele wereld, ijveren voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Omar Karim, die al bijna een maand uitsluitend op water en zout overleeft op de ULB-campus, zal daar ook aanwezig zijn.

De actie gaat uit van Reseau Adès, een collectief gevestigd in Sint-Joost-ten-Node dat werkt rond sociale en ecologische thema’s. Met de bijeenkomst vragen ze meer aandacht voor de hongerstakers die een meer actievere inzet eisen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het collectief verwacht een honderdtal mensen vanavond.

Onder hen zullen meerdere personen die momenteel in hongerstaking zijn, komen spreken. Ook de Palestijn Omar Karim (41) tekent aanwezig. Hij arriveerde ongeveer een jaar geleden vanuit de Westelijke Jordaanoever in Brussel. Om het geweld in de Gazastrook aan te kaarten, startte hij op 31 december een strenge hongerstaking. Sindsdien overleeft Omar enkel op zout en water. Vitamineshots weigert hij te nemen. Momenteel verblijft hij nog altijd op de campus van de ULB.

Zijn actie kreeg volgens Reseau Adès internationaal heel wat weerklank. Een zeventigtal hongerstakers uit onder andere Nederland, de Verenigde Staten en Canada volgden zijn voorbeeld. Ook in ons land zouden er nog enkele mensen tot zo'n actie zijn overgegaan, al kon niet gepreciseerd worden om hoeveel personen het gaat.

*lees verder onder de afbeelding

20240126_MANIFESTATIE_PRO_PALESTINA_BEURS.jpeg

| Een paar honderd mensen komen vrijdagavond samen op de trappen voor de Beurs.

Vastberaden

Ondertussen gaat de gezondheidstoestand van Omar Karim er steeds verder op achteruit. “We maken ons ernstig zorgen om hem”, vertelt Amal Mahious, een vriendin. “Fysiek gaat het heel moeilijk. Hij nadert de kaap van 30 dagen hongerstaking. Volgens de geneeskunde lukt wandelen vanaf die termijn nog amper.”

Daarnaast is het volgens Mahious niet zeker of Omar Karim op de ULB-campus kan blijven. “Aanvankelijk werd hem een lokaal aangeboden, op voorwaarde dat de actie rustig zou verlopen. De ULB lijkt echter op die overeenkomst terug te komen. We vernamen dat hij zou moeten vertrekken.”

Een eventuele verhuis naar de VUB zou volgens Mahious tot de opties behoren. Al geeft de universiteit aan daarvan niet op de hoogte te zijn. Bij de ULB was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Ondanks zijn fel verzwakte toestand, neemt Omar Karim nog steeds deel aan acties die zijn thuisland steunen. “Hij is vastberaden om door te zetten”, aldus Mahious.

*lees verder onder afbeelding

Zondag 7 januari 2024: protest tegen het geweld in Gaza aan het Beursgebouw

| Zondag 7 januari 2024: protest tegen het geweld in Gaza aan het Beursgebouw.

Meer aandacht

Zo was de journalist aanwezig op de demonstratie tijdens de voorstelling van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in Mechelen. En in Antwerpen stond Omar donderdagavond tussen de honderden demonstranten om te protesteren tegen de komst van een Israëlisch schip, naar verluidt gevuld met wapens en munitie.

De verplaatsingen gaan wel steeds moeizamer. “Alleen het openbaar vervoer nemen lukt niet meer voor hem”, duidt Mahious. “Voor een actie plaatsvindt, doet hij steeds een oproep aan mensen die zich met de wagen verplaatsen voor een lift.” Of hij nog contact onderhoudt met zijn familie in Palestina, is niet duidelijk. “Dat onderwerp ligt hem heel zwaar. Hij is niet altijd bereid om erover te praten, wat we respecteren.”

Mahious hoopt dat de hongerstaking van Omar meer aandacht kan genereren voor de situatie in Gaza. “We hebben de indruk dat veel mensen niet beseffen wat er zich daar precies afspeelt. Mensenrechten worden er dagelijks geschonden, hulpkonvooien worden door het Israëlische leger tegengehouden...het is een humanitaire ramp. De Westerse beleidsmakers moeten dringend maatregelen treffen om erger te voorkomen. Ook België draagt die verantwoordelijkheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Israël-Palestina, Beursgebouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni