| De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, en Bekir Uysal, ambassadeur van Turkije, reiken een bos bloemen uit aan ereburger Elif Sever Karakaya.

Sint-Joost viert zestigste verjaardag van migratieakkoord met Marokko en Turkije

Jasmijn Post
© BRUZZ
24/02/2024
Updated: 24/02/2024 22.11u

Op 17 februari 1964 ondertekenden België en Marokko een akkoord over de tewerkstelling van Marokkaanse werknemers in België. Een gelijkaardige overeenkomst volgde op 16 juli van datzelfde jaar met Turkije. Burgemeester Emir Kir geeft zaterdag het startschot voor een jaar vol herdenkingen van de twee akkoorden in de - toepasselijk gekozen - 'Salle Tanger'.


"Zestig jaar geleden ondertekende België de akkoorden met Marokko en Turkije," zegt Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, die voor de verjaardagen van de twee akkoorden ook de de ambassadeur van Turkije, Bekir Uysal, en zijn Marokkaanse tegenhanger Hassan Touri heeft uitgenodigd.

"Het was het begin van een geschiedenis die vandaag nog steeds voortduurt," zegt Kir. België had arbeidskrachten nodig en Marokkanen en Turken kwamen naar België om er te werken in de mijnen, de staal- of nog de textielindustrie. "De Turkse en Marokkaanse immigratie, maar ook de immigratie uit andere landen, vormt vandaag het gezicht van België," gaat de burgemeester verder.

'Een oude persoon die sterft, is een bibliotheek die in vlammen opgaat'

Het is volgens Kir belangrijk om stil te staan bij de geschiedenis van Brusselaars met Marokkaanse en Turkse wortels. "Een volkswijsheid luidt: 'een oude persoon die sterft, is als een bibliotheek die in vlammen opgaat," zegt de burgemeester. "Velen van ons zijn erfgenamen van deze akkoorden. We hebben de plicht om de verhalen van onze ouders en grootouders te vertellen en ons ze te herinneren: het lijden én de vreugde."

Burgemeester Kir zet alvast twee vrouwen uit Sint-Joost-ten-Node in de schijnwerpers, die een bijzonder verhaal hebben en die hij tot ereburgers benoemt. Het gaat om Fatima Maher en Elif Sever Karakaya, met een respectievelijk Turkse en Marokkaanse migratieachtergrond. "Ze verzetten bérgen om mensen samen te brengen en te helpen vanuit het verenigingsleven," klinkt het op het kabinet. "We willen hiermee hun maatschappelijke betrokkenheid onder de aandacht brengen."

'Elk verhaal is een succesverhaal'

Loredane Marchi, de directrice van het Migratiemuseum onderstreept het belang van de zichtbaarheid van vrouwen. "Wie het over migratie heeft, denkt aan mannen die komen werken. Maar achter die mannen stond vaak een vrouw, die veel minder zichtbaar was. Ik noem het een stille immigratie."

"Er zijn zoveel succesverhalen," gaat ze verder, knikkend in de richting van burgemeester, die zelf de zoon is van Turkse immigranten die in de jaren 1960 naar België kwamen. "Maar uiteindelijk is élk verhaal een succesverhaal. Elk verhaal kent liefde, verdriet, lijden en werk; al die verhalen maken deel uit van onze samenleving."

Het Migratiemuseum verzamelt nog tot de zomer verhalen, met foto's, documenten en teksten van Marokkaanse en Turkse migratiegeschiedenis om ze te digitaliseren en te vereeuwigen voor toekomstige generaties.

Ook de gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft het komende jaar een reeks evenementen gepland om de zestigste verjaardag van de akkoorden te vieren, denk aan een thematisch carnavalsfeest, een straatkunstenfestival, concerten en een theatervoorstelling rond immigratie.

60 jaar Marokkaanse migratie

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat België en Marokko een akkoord ondertekenden over de tewerkstelling van Marokkaanse werknemers in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni