Na Johan Van den Driessche geeft ook Liesbet Dhaene aan dat ze het op het einde van de legislatuur voor bekeken houdt. Het is afwachten hoe de Brusselse N-VA het nieuwe verlies kan opvangen.
N-VA-fractie loopt leeg
Lees ook: Liesbet Dhaene (N-VA) stopt met politiek
Bij de verkiezingen in 2014 kende de N-VA haar grote doorbraak in het Brussels parlement. De Vlaams-nationalisten sprongen van één naar drie zetels. Die kwamen toe aan Johan Van den Driessche, Liesbet Dhaene en Cieltje Van Achter, destijds respectievelijk eerste, tweede en derde op de N-VA-lijst. Maar alleen die laatste doet in mei een gooi naar een nieuw mandaat. Begin november kondigde Van den Driessche al aan dat hij op het einde van de legislatuur stopt met politiek, en maandag liet ook Liesbet Dhaene weten dat ze er straks mee ophoudt.
Net als haar mannelijke collega haalt Dhaene vooral persoonlijke motieven aan voor haar beslissing. “Ik ben 42 jaar en als ik me nu opnieuw zou engageren, is het voor vijf of zes jaar,” aldus Dhaene. “Op dat moment zal het veel moeilijker worden om mijn carrière een nieuwe wending te geven. Daarnaast denk ik ook aan mijn gezin. Ik heb nog relatief jonge kinderen.”
"De vraag is hoe de N-VA dit nieuwe verlies gaat opvangen. De partij haalde onlangs met Assita Kanko (ex-MR) wel een potentieel stemmenkanon binnen, maar zij wordt uitgespeeld op de Europese lijst"
De beslissing komt drie dagen na de aankondiging dat Van Achter de Brusselse lijst zal trekken, maar Dhaene onderstreept dat er geen sprake is van onenigheid met de partij. “Ik heb echt kunnen kiezen, want ik zou de derde plaats krijgen op de lijst, dat is een beschermde plaats,” zegt ze.
“Het was een moeilijke beslissing, want het gaf me veel voldoening om thema’s zoals het Nederlands in Brussel en leefmilieu mee op de agenda te zetten in het parlement, maar ik heb alles op een rijtje gezet en heb gekozen voor een nieuwe ervaring in de privésector. Wat precies weet ik nog niet, ik moet nog solliciteren.”
De vraag is hoe de N-VA dit nieuwe verlies gaat opvangen. De partij haalde onlangs met Assita Kanko (ex-MR) wel een potentieel stemmenkanon binnen, maar zij wordt uitgespeeld op de Europese lijst. Cieltje Van Achter zal zoals gezegd de Brusselse lijst trekken, maar zij kreeg bij de vorige verkiezingen een pak minder stemmen (503) achter haar naam dan Dhaene (822) en zeker dan Van den Driessche (2.234). Die laatste zal de lijst wel steunen als lijstduwer.
(Geen) grote namen
Wie verder de lijst zal bevolken, is nog niet duidelijk. “We zullen uitpakken met een sterke lijst en zullen daarover binnenkort communiceren,” zegt woordvoerder Jan Hellemans.
Mogelijk kan de partij enkele namen recupereren die figureerden op de lijsten bij de recente gemeenteraadsverkiezingen. “Er staan heel wat jonge en bekwame mensen klaar om het roer over te nemen,” aldus nog Dhaene. Of toveren de nationalisten nog een wit konijn uit de hoed.
Anderzijds heeft de partij vroeger al bewezen dat het geen grote namen nodig heeft om goed te scoren. Dhaene en Van Achter waren zelf amper bekend toen ze verkozen werden in het parlement. Ze konden meesurfen op de gele golf die destijds door Vlaanderen ging.
Bij de N-VA lijkt de lijststem veel belangrijker dan de persoonlijke voorkeurstemmen. Dus moet de partij waarschijnlijk eerder wakker liggen van de reactie bij de publieke opinie op bijvoorbeeld de zaak rond de humanitaire visa waar voormalig staatssecretaris Theo Francken in genoemd wordt, dan van personeelswissels.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Politiek , N-VA , Liesbet Dhaene , gewestverkiezingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.