Cato Beljaars / BRUZZ

Podcast

Hebben Nederlandstalige kandidaten echt veel minder stemmen nodig om verkozen te worden?

© BRUZZ
16/05/2024

Op 9 juni dingen zo’n 700 kandidaten, verspreid over 21 partijen, mee naar uw stem en een zetel in het Brussels parlement. Van die 700 kandidaten staan er 160 op een Nederlandstalige lijst. Hoeveel stemmen moet een kandidaat halen om effectief een zitje te bemachtigen?

Welke politici in Brussel zijn het populairst en hoeveel stemmen behalen die zogezegde stemmenkanonnen? Welke Brusselse parlementsleden bengelen er onderaan de ladder? En wie is de politicus met de minste voorkeursstemmen?

Voor een nieuwe aflevering van ‘Alleen in Brussel’ heeft politiek journalist Steven Van Garsse zijn rekenmachine meegebracht. Want stemmen tellen, kiesdrempels berekenen of goochelen met overschotstemmen, dat is hogere wiskunde.

Bij de vorige gewestverkiezingen, in 2019, brachten zo’n 450.000 Brusselaars een stem uit voor het Brussels parlement. Een recordaantal van 70.000 Brusselaars stemde toen voor een Nederlandstalige lijst. Maar enkel partijen die de kiesdrempel van vijf procent halen, maken aanspraak op een zetel?

Hoe de dans van de kiesdrempel werkt, dat ontdek je in deze nieuwe aflevering van ‘Alleen in Brussel’.

Alleen in Brussel

Radiopresentator Bram Van de Velde en politiek journalist Steven Van Garsse ontrafelen de eigenzinnigheden van de Brusselse stembusslag in deze nieuwe podcast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Alleen in Brussel , Bram Van de Velde , steven van garsse

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni