De cultuurhuizen AB en Flagey bundelen in 2017 de krachten om de 100ste verjaardag van de jazz te vieren. Op het programma staan heel wat concerten met jazzgrootheden, maar ook lezingen en workshops.

Volgend jaar is het exact honderd jaar geleden dat de eerste jazzplaat is verschenen: Livery stable blues van The Original Dixieland Jass Band was het startschot voor de ontwikkeling van een van de belangrijkste kunstvormen die in Amerika is ontstaan. Bovendien is 1917 het geboortejaar van de jazzgrootheden Dizzy Gillespie, Thelonious Monk en Ella Fitzgerald.

Een perfecte aanleiding voor de AB en Flagey om de handen in elkaar te slaan. Onder de noemer JAZZ100 organiseren beide cultuurhuizen een heel jaar lang concerten met internationale en gerenommeerde artiesten. In januari wordt de aftrap gegeven met het jaarlijkse tiendaagse Brussels Jazz Festival in Flagey. Een maand later staat het Jazz 100 Concert gepland, waarbij muzikanten van vandaag een passend eerbetoon brengen aan de grootheden van weleer.

Het absolute hoogtepunt vindt op 30 april in Flagey plaats, met de viering van de Unesco International Jazz Day. Belgische en hedendaagse jazz mag intussen de AB vullen. Er staan concerten gepland van onder meer STUFF, Jef Neve en Gregory Porter. Eind mei volgt er dan nog de jaarlijkse Brussels Jazz Marathon.

Maar liefhebbers kunnen hun hart ook aan andere activiteiten ophalen. De Belgische iconen Marc Van den Hoof en Marc Danval presenteren van januari tot maart de vijfdelige lezingenreeks Geschiedenis van de jazz. Later volgen er ook talrijke workshops en andere evenementen.

> JAZZ100. Vanaf 12/01, AB & Flagey, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni