Antiekbeurs Brafa mikt op vermogend publiek

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
22/01/2010
De 55ste Brussels Antiques & Fine Arts Fair (Brafa), eertijds in het leven geroepen door de Belgische Kamer van Antiquairs, kleedt andermaal met veel sier Thurn & Taxis aan. Het aantal standhouders op de verkoopstentoonstelling, nu 130, groeit jaar na jaar, sinds de voorzitters Jan De Maere, Grethe Zeberg en nu Bernard De Leye een internationale dimensie gaven aan de antiekbeurs.

De beurs blijft zich richten op 'een Belgisch en buitenlands vermogend publiek met interesse voor kunst'. Brafa etaleert kunst uit de oudheid (Romeinse en Griekse sculpturen), Aziatisch en Afrikaans antiek, rariteiten uit het Midden-Oosten en vooral Europese unica, van porselein en zilver tot schilderingen en meubels, ook al zijn een pentekening van Picasso en een pasteltekening van Théo van Rysselberghe als verkoopsargumenten lang niet meer zo spectaculair als de olieverfdoeken die vroeger te koop werden aangeboden.

Enkele buitenlandse nieuwkomers onder de exposanten zijn de Londense Joanna Boch (renaissanceschilderijen), de Schot Koos Limburg junior (curiosa) en Petits Papiers (stripplaten en -tekeningen) uit Brussel, waarmee Brafa ook de nieuwe verzamelaar wil bereiken. Een jaarthema is er niet meer; er wordt wel een aparte tentoonstelling ingericht over 'de schatten van de Luikse musea'. Die tonen een nazicollectie Entartete Kunst (moderne 'ontspoorde kunst' volgens het Derde Rijk), die in 1939 van Duitsland (via de Galerie Fischer in Luzern) gekocht kon worden, waarmee de Luikse musea werken van Picasso, Chagall, Gauguin, Kokoschka, Pascin en Ensor rijk zijn.

:: Brafa in Thurn & Taxis, Havenlaan 86C, van 22 tot en met 31 januari, dagelijks van 11 tot 19 uur, nocturnes tot 22.30 uur op dinsdag en donderdag. Toegang 20 euro, 10 euro voor min-26-jarigen, en gratis tot 12 jaar; bewaakte parkeergelegenheid 5 euro. Meer info op www.brafa.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni