Beursschouwburg en Les Brigitinnes doen aan huizenruil

MD
© BRUZZ
16/03/2017

De Nederlandstalige Beursschouwburg en het Franstalige Les Brigittines ruilen van 19 tot 22 april van huis én identiteit. Met het vierdaags festival 'B-SWAP' willen de cultuurhuizen de ‘artistieke taalgrens’ oversteken. Het festival wordt voorafgegaan door een nieuw stadsspel ‘BXLSWAP’, waarbij de Brusselaar zelf wordt aangespoord om tijdelijk van bijvoorbeeld krantenabonnement, job, huis of zelfs lief te ‘swappen’.

De Beursschouwburg (vlakbij de Beurs) en Les Brigittines (aan Kapellekerk) liggen op een dikke kilometer van elkaar en vertegenwoordigen (theoretisch) elk een ander circuit: het Nederlandstalige en het Franstalige. “En toch merken we dat we heel vaak een soortgelijke programmatie aanbieden. Maar dan wel aan een ander publiek, een andere achterban. We vonden dat zo een raar gegeven: hoe kunnen we nu zo op elkaar gelijken, zo dicht bij elkaar liggen en toch zo anders zijn?”, vertelt Yasmina Boudia van Beursschouwburg.

Beursschouwburg heeft al een geschiedenis met artistieke huizenruilen, onlangs nog met een cultuurhuis in het Duitse Essen of, dichter bij huis, met de CC Westrand in Dilbeek. Maar deze keer gaat het cultuurhuis nog een stapje verder. Vier dagen lang, van 19 tot 22 april, zal Beursschouwburg met Les Brigittines ruilen van huis onder de noemer “B-Swap: An Artistic Identity Swap”. Op 19 en 21 april zal Beursschouwburg de programmatie verzorgen in Les Brigittinnes, omgekeerd zal Les Brigittines zijn intrek nemen in de Beursschouwburg op 20 en 22 april.

Zelfs keukenpersoneel verhuist mee
Centraal staat de voorstelling The Common People van de Belgische choreograaf Jan Martens. Martens zal samen met filmregisseur Lukas Dhont een reeks duetten en een installatie met 48 ‘gewone’ Brusselaars (lees: geen professionele dansers) maken die in beide cultuurhuizen zal te zien zijn. Voor de rest is het vooral de bedoeling dat beide huizen een staalkaart van hun eigen programmatie aan het andere publiek kunnen voorstellen.

“De ruil zal zich in alles manifesteren. De Beursschouwburg zal echt omgedoopt worden tot Les Brigittines, de telefoon zal hier in het Frans worden opgenomen, tot zelfs het keukenpersoneel dat mee verhuist”, aldus Boudia.

Nieuw stadsspel
En daar blijft het niet bij: de twee cultuurhuizen willen ook de Brusselaar zelf aansporen om van identiteit- en/of huizenruil te doen met iemand anders. Dat vertaalt zich concreet in het stadsspel ‘BXLSWAP’, waarbij Brusselaars zich kunnen inschrijven om van 23 maart tot 19 april op de een of andere manier van identiteit te wisselen met een ander. “Alles is werkelijk mogelijk. Je kan kleine dingen doen, zoals van boek of abonnement ruilen, maar ook van job, huis, ja zelfs lief.”

Concreet kunnen mensen een voorstel doen op www.bxlswap.be, waarna een werknemer van Beursschouwburg en een van Les Brigitinnes optreden als de ’SWAP POLICE'. Zij matchen zelf je vraag met iemand die de uitdaging wil aangaan.

Boudia hoopt alvast dat enkele prominenten het goede voorbeeld zullen geven. Zo heeft VUB-rector Caroline Pauwels al aangegeven een dag te willen wisselen met een van haar studenten. “Maar wie weet wil Yvan Mayeur wel eens een paar uur zijn burgemeesterstoel afstaan. Of wil Sven Gatz hier eens achter de tapkraan komen staan en kan iemand even zijn functie waarnemen”, klinkt de oproep.

> ‘B-Swap: An Artistic Identity Swap between Beursschouwburg & Les Brigittines’, van 19-22 april. Op het programma van Beursschouwburg onder meer een performance van Louis Vanhaverbeke en Edurne Rubio, een optreden van Miaux en films van Sirah Foigel Brutman en Eitan Eifrat. Les Brigittines stelt in de August Ortsstraat dan weer een programma samen met onder andere Leslie Mannès, Meytal Blanaru (dans), Frédérique Chauveaux (installatie) en een lezing van Paul Blondeel. Meer informatie op www.beursschouwburg.be of www.lesbrigittines.be.

> Inschrijven voor het stadsspel BXLSWAP kan vanaf nu op www.bxlswap.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni