Brussels Cinema Days zet Europese film centraal

LBU
© BRUZZ
28/11/2016

Het filmfestival Brussels Cinema Days van Bozar zet deze week met een twintigtal films gedurende vijf dagen lang de Europese film in de kijker. De Belgische regisseur Stephan Streker geeft woensdagavond de aftrap met zijn nieuwste langspeelfilm Noces, maar ook Jaco Van Dormael en de gebroeders Dardenne staan op het programma.

De rijkdom en diversiteit van de Europese film in de voorbije decennia voor het voetlicht brengen, dat is het doel van de Brussels Cinema Days. Op het programma van wat voorheen de Bozar Cinema Days waren, staan enkele grote namen: Brusselaar Jaco Van Dormael zal er zijn eersteling Toto le héros (1991) opnieuw komen presenteren en een masterclass geven. Ook Jean Pierre en Luc Dardenne komen met een opgepoetste versie van La Promesse (1995) langs.

De aftrap wordt op woensdag gegeven door Noces (2016) van Stephan Streker, in aanwezigheid van de filmakers. Dit is trouwens een constante in heel het festival: bij elke vertoning staan ontmoetingen en discussies tussen de kijkers en artistieke teams centraal.

Daarnaast wil het festival filmliefhebbers ontdekkingen laten doen. De Slovaakse regisseur Dusan Hanak is de centrale gast op de avond in het teken van zijn land, met vertoningen van de films Paper Heads (1995) en Pictures of the Old World (1972). Verder wordt een film getoond van onder meer de Spaanse regisseuse Leire Apellaniz Lopez, de Zwitsers-Duiste filmmaker Jan Gassmann, de Roemeen Bodan Mirica, en de Pool Tomasz Wasilewski.

Het festival richt zich naast cinefielen ook op professionelen uit de filmwereld, met op donderdag en vrijdag het European Film Forum. Enkele van de gasten dan zijn Peter Aalbaek, de Deense oprichter van Zentropa en de producent van Lars Von Trier, en Berlinale-directeur Dieter Kosslick.

> Brussels Cinema Days. 30/11 > 04/12, 4 tot 6 euro (pass 5 films voor 20 euro), Bozar, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni