Greeters: Brusselaars gidsen toeristen door de hoofdstad

© brusselnieuws.be
18/05/2010
Het idee is simpel: Brusselaars ontvangen vrijwillig en gratis toeristen uit het buitenland en laten hen de alternatieve plekjes in de hoofdstad zien. Greeters is het nieuwste concept rond alternatief toerisme in Brussel. En ook een klein beetje city-marketing. [2 reacties]

Bij 'greeting' geven toeristen via de website van de vzw Tourisme autrement de plekjes door die ze willen bezoeken of de interesses die ze hebben. Daarna wordt in Brussel een Greeter gezocht met dezelfde interesses die zijn gast zal rondleiden.

Het idee ontstond begin de jaren '90 in New York en verovert de laatste jaren de hele wereld. Jos Nusse, voorzitter van het Global Greeter Network, zegt dat het klassieke toerisme stilaan verzadigd raakt.

"De toeristen hebben Manneken Pis en het Atomium al gezien. Ze zoeken altijd naar iets nieuws als ze een citytrip doen. Aan de hand van de greeters ontdekken ze het echte Brussel."

Op vraag van Christos Doulkeridis (Ecolo), voorzitter van het college van de Franse gemeenschapscommissie (Cocof), werkte de vzw Tourisme autrement het idee rond Greeters in Brussel uit.

Het project wordt zowel gesteund de Vlaamse gemeenschapscommissie. (VGC) als door de Franse evenknie.

Nieuwe toeristen lokken
"We gaan het concept promoten via onze gemeenschapscentra en daar proberen Greeters de werven. Het eerste jaar zal dat vrij bescheiden blijven, maar op termijn moet het concept heel wat nieuwe toeristen aantrekken," zegt VGC-collegelid voor Cultuur Bruno De Lille (Groen!).

Volgens Tourisme Autrement-voorzitter Marie-Paule Eskénazi hebben de eerste Brusselse gastheren zich al ingeschreven.

"We zien dat mensen enthousiast reageren en bereid zijn mensen gratis te ontvangen. Het gaat hen vooral om persoonlijk contact met de toerist."

Liefde voor de stad
Met het concept wil de stad Brussel ook zijn imago verbeteren. "Door Brussel te laten voorstellen door mensen die hun liefde voor de stad willen delen met de toeristen, zetten we de hoofdstad positief in de kijker," zegt De Lille. "Dat we met dit project ook aan city-marketing doen, is leuk meegenomen."

Het project doet denken aan CouchSurfing, het internationaal netwerk waarbij mensen een slaapplaats aanbieden. Bij Greeters is het niet de bedoeling dat de gasten overnachten, maar worden meegenomen door de stad.

Brussel treedt toe tot het Global Greeter Network, een internationaal netwerk dat actief is in 15 steden, waaronder Parijs, Den Haag en Buenos Aires.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni