Sleurs: ‘Federale instellingen niet ontmantelen’

© brusselnieuws.be
25/10/2014

De regering wil de federale instellingen niet ontmantelen, en er kan nog gepraat worden over aanpassingen in de besparingsmaatregelen. Dat zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Ook over besparingen bij De Munt en Bozar kan er nog gepraat worden, klinkt het bij haar collega Didier Reynders (MR).

In De Standaard reageert Sleurs op de aangekondigde besparingen bij de federale wetenschappelijke instellingen, zoals de Koninklijke Bibliotheek, het Afrikamuseum in Tervuren en het Jubelparkmuseum. Die moeten tot 30 procent uit hun budget schrappen.

Critici zien er manoeuvres in om federale instellingen zo veel mogelijk van hun slagkracht te ontnemen. Maar dat ontkent Sleurs. “We gaan de federale instellingen niet ontmantelen. De collecties en de gebouwen zijn jarenlang stiefmoederlijk behandeld. Er is jaren een wanbeleid gevoerd. Ze verdienen net een nieuwe dynamiek.”

Sleurs wil dat de instellingen op termijn verder kunnen groeien. Nochtans moet er volgens het plan jaar na jaar meer worden bespaard. “Het budgettaire kader moet nu eenmaal kloppen, maar ik zal daarover in overleg gaan. Als instellingen al inspanningen hebben gedaan, kan men misschien overwegen dat ze daarna minder moeten inbrengen.”

Over de mogelijke uitlening van de federale collectie moderne kunst aan een nieuw Brussels museum in de Citroëngarage, wil Sleurs zich nog niet uitspreken.

Overleg
MR-voorzitter Olivier Chastel, die even insprong voor bevoegd minister Didier Reynders, liet op RTBF uitschijnen dat er ook rond de besparingen bij De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest nog ruimte voor overleg is.

"De regering is in de eerste plaats van lineaire regels vertrokken, om daarna het overleg op te starten", zei hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni