Nieuwe biosupermarkt op Vismarkt: 'Het moet hier geen tweede Sint-Goriks worden'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
11/09/2013

Op de Vismarkt gaat volgende maand een coöperatieve biosupermarkt open. De buurtbewoners zijn tevreden. "We willen ook iets anders dan alleen horeca. Het moet hier geen tweede Sint-Goriks worden. Dit schitterend plein verdient beter."

Waar vroeger de Salle de Vente du Béguinage zat, gaat begin oktober Färm open. Initiatiefnemers Alexis Descampe en Baptiste Bataille baten al enkele jaren The Peas uit, een klein, goed draaiend biowinkeltje in Etterbeek. Nu beginnen ze ook in het centrum een voedingssupermarkt met lokale en bioproducten.

Bijzonder aan Färm is dat het een coöperatieve vennootschap wordt. Voor het beginkapitaal konden Descampe en Bataille terecht bij enkele privé-investeerders. Maar de bedoeling is dat Färm in de toekomst ook zelf als producent gaat optreden. "Dat we onze eigen boerderij hebben," verduidelijkt Descampe. Maar daarvoor is vers geld nodig. "Al wie een rol speelt in de organisatie - leveranciers en werknemers, maar ook klanten en buurtbewoners - kan aandelen kopen en mee beslissen."

De buurtbewoners zijn alvast blij dat er op de Vismarkt een kwaliteitsvoedingswinkel bij komt. Onlangs opende ook chocolatier Frederic Blondeel een tweede zaak op het plein.

De wijk rond de Sint-Katelijnekerk was traditioneel een buurt van markten en voeding. Lange tijd was er de vismarkt. Toen die verdween, bleven de vishandels over. Ook die zijn vandaag haast allemaal weg. Alleen een paar visrestaurants verwijzen nog naar de voorgeschiedenis van de plek.

Met de nieuwe voedingszaken vindt het plein opnieuw aansluiting met zijn oorspronkelijke identiteit, zegt Nathalie Strubbe, lid van het bewonerscomité Brussel Centrum. Deze groep buurtbewoners is bezorgd om de recente ontwikkelingen op het plein. Er is nog altijd veel leegstand en verloedering. Enkele huizen en ook de voormalige restaurants Cheval Marin, Castel de Rhodes en Ragusa zijn al jaren onbewoond.

Horeca verdringt variatie
Maar ook de oprukkende horecasector baart het comité zorgen. Voor de buurtbewoners bestaat de Vismarkt uit twee delen. Aan de kant van de kerk is het al horeca wat de klok slaat: op de Baksteenkaai is er het rijtje visrestaurants met de Rugbyman, Chez François en L'Huitrière. Er tegenover, aan de Brandhoutkaai, huisden tot voor een paar jaar nog enkele kunstgaleries, maar die zijn inmiddels vervangen door hippere zaken als loungebar Skylab en nachtclub Madame Moustache.

Het tweede deel van het plein, richting Pantsertroepensquare, is veel gevarieerder: behalve horeca is er een designwinkel, een ijsjeszaak, een wijnhandel, een zaak met huishoudproducten en binnenkort dus een biomarkt en ook een yogacentrum. Strubbe: "Die variatie willen we behouden. We willen niet dat het hier een tweede Sint-Goriks of Beenhouwersstraat wordt. Daar lijkt het nu soms op met al die illegale terrassen en grote menuborden. Er moet een gezond evenwicht blijven."

Doorn in het oog van vele bewoners is Madame Moustache, de nachtclub die drie jaar geleden in de plaats kwam van salsabar Los Romanticos en die voor nachtlawaai, wildplassen en andere overlast zorgt. "De discotheek trekt veel drinkende jongeren naar het plein," zegt overbuur Bernard Widart, die vergeefse pogingen ondernam om de club via juridische weg te laten sluiten.

Gerrie Soetaert kwam twaalf jaar geleden in de buurt wonen. "Toen was het hier rustig, het was geen uitgaansbuurt. Maar na amper een jaar begon Stad Brussel met de kerstmarkt. Die teistert ons, opbouw en afbraak inbegrepen, gedurende drie maanden. En dan hebben we er nu ook Madame Moustache bij gekregen."

Winterpret en Madame Moustache. Het is te veel voor de bewoners, die zich zo stilaan weggepest voelen door het stadsbestuur.
De kerstmarkt schrikt ook potentiële winkeluitbaters af, weet Strubbe, die zelf twee handelspanden verhuurt op het plein. "Als je geen horeca wilt, is het moeilijk om iemand te vinden." Voor Winterpret heeft ze alvast een oplossing: in de Katelijnekerk, die momenteel toch leegstaat. "Of op de Heizel," vult Soetaert aan, "daar is plaats genoeg."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni