Villa te koop

Het afgelopen jaar is de prijs van luxevastgoed in Brussel met bijna zes procent gedaald, terwijl aan de kust hetzelfde vastgoed vijf procent in waarde toenam en het in de rest van België stabiliseerde. Terreur en aarzelende Fransen zouden hiervan de oorzaak zijn.

Het afgelopen jaar is de vraagprijs voor een villa in Brussel in vergelijking met 2015 met zes procent gedaald tot 2,06 miljoen euro, zo schrijft De Tijd zaterdag. Die van een luxeappartement is gedaald met vijf procent tot 1,35 miljoen. In tegenstelling tot de goedkopere segmenten van de woonmarkt staat die van het luxevastgoed (met een vraagprijs groter dan 750.000 euro) dus onder druk in de hoofdstad.

Bovendien is dit beeld van de Brusselse gemeenten in strijd met de rest van het land. Aan de kust bijvoorbeeld nam de vraagprijs van villa's (met vijf procent) en appartementen met zeezicht (met tien procent) net toe. Over heel België gezien blijft de markt redelijk stabiel, met een stijging van 0,3 procent.

Fiscale vluchtelingen
Volgens de immobiliënkantoren kan deze daling in Brussel worden teruggebracht tot twee redenen. "Uit een rondvraag bij de makelaars blijkt dat de terreurdreiging zeker een impact heeft", zegt Michael Deroose van het platform Luxevastgoed aan De Tijd. "Kandidaat-verkopers vinden het bovendien iets te vanzelfsprekend dat men 5.000 euro per vierkante meter betaalt voor een oud luxeappartement", vult Guillaume Botermans van Sotheby's International Realty in België aan.

Daarnaast lijkt ook de stroom van fiscale vluchtelingen uit Frankrijk op te drogen. Die kochten de voorbije jaren massaal woningen in Brussel, vooral in Ukkel, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe. Zij vrezen dat de fiscus het residentieel vastgoed zal aanpakken en blijven daarom weg.

De duurste Brusselse gemeente voor luxevastgoed blijft wel Ukkel: met een vraagprijs van 2,03 miljoen euro per villa is ze zelfs de tweede duurste gemeente van het land. In de top 10 van duurste gemeente staat Elsene op de vierde plaats (met 1,78 miljoen per villa), Brussel-Stad op de zesde plaats (met 1,76 miljoen per villa) en Sint-Pieters-Woluwe op de negende plaats (met 1,55 miljoen per villa).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni