Slecht statuut voor Syntra-lesgevers

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
04/11/2011
De arbeidsvoorwaarden van de les­gevers in de Syntra’s (dus ook in Brussel) blijven een heikel punt. Onwettig, zegt de ene – ook weleens een rechter. Te nemen of te laten, schermt de andere.

De lesgevers ondertekenen een 'Arbeidscontract voor een duidelijk omschreven werk', volgens de Brusselse lesgeversraad "slechter dan een tijdelijk contract". Afwezigheid door ziekte moet worden gecompenseerd. Een opzeggingsvergoeding of anciënniteit is er niet, herexamenopdrachten worden niet gehonoreerd. Drie tot twintig of méér opeenvolgende contracten van dit type leiden niet tot een contract van onbepaalde duur, zoals de wet voor tijdelijke contracten voorschrijft. Het is, kortom, een slecht statuut dat voor frustratie zorgt.

In 2012 moeten er weer sociale verkiezingen worden georganiseerd. De drie vakbonden willen dat in principe wel, maar er zijn andere prioriteiten dan Syntra, is de toon bij de bediendencentrales van ABVV en ACV.

We vroegen Eddy Marstboom of hij sociale verkiezingen laat organiseren. Marstboom: "In Syntra Brussel? Dat hangt af van wat over het hele netwerk wordt gedaan. (In de overige vier Syntra's, waar overal meer dan vijftig mensen eigen personeel is, waren er vorige keer wel sociale verkiezingen, red.) De zaak zou in haar geheel moeten worden aangepakt. We gaan in Brussel naar twintig bedienden en tweehonderd docenten. Als je sociale verkiezingen organiseert, zou het logisch zijn dat de 'tijdelijke' lesgevers de gesprekspartner worden. Zij zijn niet onbelangrijk, maar in wezen zijn sociale verkiezingen bedoeld voor het 'eigen personeel'. Ten tweede hebben we maar beperkt vat op het loonstatuut van de lesgevers. Dat wordt geregeld in besluiten via het agentschap en de voogdijoverheid. We zijn niet tegen een beter loon voor de lesgevers, maar het impliceert wel dat we meer subsidies moeten krijgen. En dat kun je niet voor Brussel alleen hard maken. Dan moet het hele netwerk volgen."

"Destijds kon het statuut niet worden afgestemd op dat uit het onderwijs," vervolgt Marstboom. "Daar komt bij dat we bij de uitzonderingsregel horen die voor andere opleidingen bestaat. Je kunt een individueel centrum niet met de vinger wijzen voor een groter, betwistbaar systeem. Normaal zou men met de repercussies rekening kunnen houden mochten de Syntra's binnen een andere sector, dus binnen een ander paritair comité (nu de social-profitsector, red.) vallen. In de praktijk komt dat erop neer dat men een globale ondernemingsovereenkomst zou sluiten voor alle Syntra's, maar zoiets moet met de vakbonden getoetst worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni