Er is dringend nood aan een andere plek dan het Ossegempark om Brusselse festivals te organiseren. Dat zegt Ann Voets, landschapsdeskundige en lid van De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Zowel CORE, Couleur Café als Brosella vinden daar binnenkort plaats. "Het park gaat eraan kapot", vreest Voets.
Vrees dat festivals spoor van vernieling door het Ossegempark zullen trekken
Volgende week zaterdag 27 mei gaat het tweedaagse CORE festival van start in het Ossegempark in Brussel. Eind juni trekt Couleur Café voor drie dagen naar het domein en begin juli is het dan de beurt aan Brosella om er twee dagen voor plezier en vertier te zorgen. Dat is nefast voor het park, zegt kunsthistorica en landschapsarchitecte Ann Voets. Voets is daarnaast landschapsdeskundige bij de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.
"De festivals gebruiken zware infrastructuur, wat heel nefast is voor de bomen", zegt Voets. "Zo'n massa volk heeft ook een grote impact op de vogels die er leven. Normaal mag je tijdens het broedseizoen bijvoorbeeld niet te veel lawaai maken, want dan trekken de vogels weg."
"In Brussel moet men dringend op zoek naar een nieuwe plek voor zulke festivals. Een park is hier niet geschikt voor."
Voets benadrukt dat het daarnaast om een beschermd park gaat. "Dat draait niet alleen om de ontwerper, de stijl of de ouderdom, maar ook over het levend erfgoed dat beschermd moet worden. We weten nu eigenlijk al dat de evenementen een spoor van vernieling gaan trekken door het Ossegempark, waarvan grote delen niet meer herstelbaar zullen zijn."
De parken zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de stad, zegt Voets. "We moeten ze goed onderhouden, want het zijn belangrijke schakels om hitte in de stad tegen te gaan." Volgens Voets zou er een andere locatie gevonden moeten worden voor de festivals. "Andere evenementen vinden plaats op weides en in velden. In Brussel moet men dringend op zoek naar een nieuwe plek. Een park is niet geschikt voor zulke festivals."
Maatregelen en voorwaarden
Om de festivals in het Ossegempark te kunnen laten plaatsvinden, hebben de organisatoren een vergunning nodig van urban.brussels, alsook een toelating van de stad. "Er zijn allerlei voorwaarden verbonden aan die vergunning", legt een woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/vooruit) uit. "Alle organisatoren nemen ook specifieke maatregelen om het patrimonium en de natuur te beschermen."
Voor elk evenement wordt bovendien een plaatsbeschrijving opgemaakt, samen met de organisator. Na afloop wordt dat opnieuw gedaan, om zo een nauwgezette vergelijking te kunnen maken. "We doen het maximale om het park te beschermen", aldus de woordvoerder. "We zouden geen vergunning geven als dit ten koste zou gaan van het park."
Ook de verschillende organisatoren benadrukken dat ze rekening houden met de fauna en flora van het park. "Zo werken we onder andere samen met een boomchirurg", zegt Jordy Van Overmeire van CORE. "Bij de opbouw letten we erop dat de bomen beschermd worden. Ook tijdens het festival nemen we maatregelen. Zo lagen er na onze eerste editie van vorig jaar nog nooit zo weinig sigarettenpeuken in het Ossegempark na afloop van een evenement."
Ook de organisatie van Couleur Café neemt maatregelen. "We hebben een ecomanager die een team van acht mensen leidt en nog eens 300 vrijwilligers. Samen met hen beschermen we vanaf dag één elke tak, wortel en gazon", zegt Dennis Corbesier van Couleur Café. De organisatie voorziet daarnaast 200 asbakken en deelt dit jaar ook 20.000 pocket asbakken uit. Bovendien wordt er tijdens de komende editie ook voor het eerst met herbruikbare bekers gewerkt.
"De eerste drie jaar dat Couleur Café in het Ossegempark plaatsvond hebben we nooit bezorgdheden over de staat van het park gehoord", voegt Corbesier toe. "Het is pas sinds er jaarlijks drie festivals zijn dat daar veel over te doen is."
Ook Bert Schreurs van Brosella benadrukt dat er veel aandacht is voor het park. "Brosella vindt er al 47 jaar plaats, zonder enig probleem. We hebben natuurlijk wel een kleiner publiek met een mindere focus op dansen dan de andere festivals. We overleggen ook met de organisatoren van CORE en Couleur Café om ervoor te zorgen dat we de overlast van het park zoveel mogelijk kunnen beperken."
Volgens Schreurs is er wel degelijk een impact op de fauna en flora, maar wil dat niet automatisch zeggen dat festivals in het Ossegempark onmogelijk zijn. "De stad zou ook maatregelen kunnen nemen en zorgen voor structurele aanpassingen, als het park elk jaar tot een festivalterrein wordt omgetoverd. Ze zouden bijvoorbeeld een grotere elektriciteitscapaciteit kunnen voorzien, zodat niet elk festival vrachtwagens met eigen generatoren naar het park moet laten komen."
Henri Vandenberghe, die Brosella Folk & Jazz voor Bert Schreurs vier decennia lang georganiseerd heeft, meent dat er altijd al aandacht geweest is voor de natuur van het park bij het organiseren het festival: "Voor mij draaide het festival hoofdzakelijk om de muziek en de cultuur, maar wij hadden toen al aandacht voor de fauna en de flora. Wij gingen te werk met lichte materialen en installaties, die het park niet schaadden en ook onze cabines pootten wij neer op de stukken beton. Het festival ging ook voornamelijk door in het Groentheater en door de goede akoestiek is daar amper versterking van zware speakers nodig. Ik kan mij anderzijds wel inbeelden dat festivals met een grootschalig publiek belastend kunnen zijn voor het groen."
Lees meer over: Laken , Milieu , Events & Festivals , Ossegempark , core festival , Couleur Café , Brosella festival , Ann Voets , Urban Brussels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.