Bruegelbeeld mag eindelijk naast Kapellekerk

© brusselnieuws.be
12/05/2011
De soap rond het Bruegelbeeld van kunstenaar Tom Frantzen (bekend van het Zinneke, Madame Chapeau, de Vaartkapoen) nadert de ontknoping. Na ruim acht jaar gebakkelei is er een akkoord over de locatie, vernam brusselnieuws.be: net naast de Kapellekerk, waar de meester begraven ligt.

Het Bruegelplein, de Kapellemarkt, het Ursulinenpleintje, de skateboardpiste aan Recyclart, het parkje naast de Brigitinnenkapel, een grasveldje bij de Anneessenstoren, een binnenkoer in de Huidevetterstraat... Er is bijna geen plek in en om de Marollenwijk die sinds 2003 niet is geciteerd als plaats voor het Bruegelbeeld van Tom Frantzen. Altijd was er wel iets of iemand die roet in het eten gooide.

Nu is er eindelijk een doorbraak. Dat heeft VGC-collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes (Open VLD) geantwoord op een vraag van Elke Roex (SP.A). "Vanraes en Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) hebben zopas een gentlemen's agreement gesloten over de locatie, aan de Kapellekerk," vertelt de woordvoerster van het collegelid. "Vanraes is heel blij dat de link met de Marollen, de woonplaats van Breugel, hiermee wordt aangehaald".

Het beeld wordt wel licht aangepast, weet het kabinet Vanraes. "Een stuk van het laatste deel - een ezel die door een luik kijkt - wordt weggelaten", aldus Vanraes. Dat gebeurt allicht om budgettaire redenen. Hoewel het kunstwerk oorspronkelijk 250.000 zou kosten, heeft de VGC nu in haar begrotingscontrole 150.000 euro uitgetrokken voor het beeld, "en geen frank meer."

Uit de lucht
De kunstenaar zelf blijkt nog niet op de hoogte van het akkoord. "Is het waar?", valt Tom Frantzen uit de lucht. "Want na meer dan 8 jaar miserie geloof ik het pas als ik het geschreven akkoord op papier zie."

Het kunstwerk bestaat uit drie delen, die rondom de kerk een soort wandelparcours zullen vormen, en tevens ook een kijkspel, want de beelden verwijzen naar elkaar.

Het eerste luik toont een beeld van schilder Bruegel met een aap op zijn schouder. "Die staat symbool voor de satirische geest van het humanisme," legt de beeldhouwer uit. "Een ander beeld is dat van de duivel die rijstpap eet in een bord, geïnspireerd op het schilderij De Dulle Griet. Het derde luik toont een gesloten venster waar een ezel door kijkt."

Voor de afwerking van het bronzen beeld, dat sinds al die jaren stof staat te vergaren in zijn atelier, heeft Frantzen nog enkele maanden nodig.

De initiatiefnemers voor het monument waren destijds het Valeer de Donckerfonds en het Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel (AMVB). Die vonden dat er in Brussel een Bruegelmonument moest komen en overtuigden de toenmalige VGC-Collegevoorzitter Robert Delathouwer (SP.A) om daarvoor een budget te voorzien.

Frantzen won de wedstrijd voor het Bruegelbeeld in… 2003. Delathouwer besliste toen om het beeld cadeau te doen aan de Stad Brussel.

PS-hoofdkwartier
De problemen begonnen toen het beeld een plaats moets krijgen in Brussel. Toenmalig schepen van stedenbouw Henri Simons (toen Ecolo, nu PS) vond het kunstwerk maar niets en weigerde het een plaats te geven op het Bruegelplein of op de Kapellemarkt. Hij stelde het Ursulinenpleintje voor, maar dat bleek geen ernstig voorstel aangezien het pleintje een andere bestemming zou krijgen, gelieerd aan het kunstencentrum Recyclart. Zijn volgend voorstel was een grasveldje bij de Anneessenstoren, maar dat zag de PS, die er recht tegenover haar hoofdkwartier heeft, dan weer niet zitten.

Nu krijgt de soap een positieve wending. Hoewel, de bouwvergunning is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni