Henri Vandenberghe zwaait na 40 jaar Brosella uit

Henri Vandenberghe zwaait na 40 jaar Brosella uit

Bram Van de Velde
© BRUZZ
08/07/2016

Vier decennia lang was Henri ‘Ri’ Vandenberghe de motor achter Brosella Folk & Jazz. Na dit weekend trekt hij zich terug als general manager van het festival, maar niet zonder nog één keer zijn stempel te drukken in het Ossegempark in Laken. “Ik ga geen schoonmoeder spelen.”

Het folk- en jazzfestival hangt nauw samen met de idyllische locatie waar het plaatsvindt. “Ik was destijds animator van de jeugddienst bij de stad Brussel. En ze zeiden: je moet iets organiseren aan dat Groentheater. Boksmatchen of majorettewedstrijden, eender wat. En ik vroeg: mag het ook een folkfestival zijn? En zo is het begonnen in 1977.”

In 1981 werd een jazzluik aan het programma toegevoegd. “We waren zo het eerste festival dat die twee muziekgenres combineerde. Ik kreeg te horen dat zoiets not done was. Maar muzikanten komen tegenwoordig tijdens hun opleiding met veel stijlen in aanraking. Het is niet meer alleen klassieke muziek. De barrières tussen de verschillende stijlen zijn daardoor veel lager geworden.”

Nog niet gestorven

Sinds de dertigste editie doet Vandenberghe een beroep op een programmacommissie om de affiche van Brosella samen te stellen. Tot dan toe deed hij de programmering helemaal zelf. “Die commissie heeft mij veel geleerd over bands die ik niet kende. Daar zitten gasten in die een pak jonger zijn dan ik. Ik heb hen gevraagd of ik voor de veertigste verjaardag nog één keer mijn goesting mocht doen. En ik mocht."

"Ik ben eens gaan kijken naar artiesten die hier de afgelopen vier decennia de revu gepasseerd zijn en ondertussen nog niet gestorven zijn. Billy Cobham is er zo eentje. Dat is een meesterdrummer die nog met Miles Davis gespeeld heeft en ooit bij ons optrad met de groep Art of Four. Ik ben er zeker van dat hij nu nog steeds ons publiek kan boeien.”

Schoonmoeder

“En ik kijk ook uit naar het project dat Sarah Klenes en haar band OakTree voor ons in elkaar steken. Zij krijgt carte blanche en nodigt twee extra muzikanten uit. Bovendien is Sarah een zachte jazzzangeres. Maar ze staat toch op de folkdag geprogrammeerd. Helemaal Brosella.”

Of Vandenberghe een traan zal laten als hij na dit weekend met festivalpensoein gaat? “Ik heb veertig jaar gewerkt aan Brosella, maar ik geef nu de fakkel door aan de volgende generatie. Die moeten er nog maar eens veertig jaar bij lappen. Ik ga geen schoonmoeder spelen.”

Brosella Folk & Jazz
9 & 10/7, Ossegempark, www.brosella.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Muziek , Events & Festivals

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni