Flits Lechat 2 BRUZZ 1582

Plannen voor Museum van De Kat zijn klaar

Bettina Hubo
© BRUZZ
05/09/2017

De plannen voor het Museum van De Kat, het nieuwe museum van het Brussels Gewest gewijd aan het stripfiguurtje van Philippe Geluck, zijn klaar. Er is alleen nog discussie over de ingang.

Twee jaar geleden besliste het gewest dat de Brusselse striptekenaar Philippe Geluck een museum zou krijgen aan het Koningsplein. Dat zou bijdragen tot de uitstraling van Brussel.

Geluck was toen al jaren op zoek naar een plek om zijn tekeningen en cartoons van De Kat tentoon te stellen. Het gewest ging akkoord om het gebouw ‘1930’, gelegen achter het toeristische infokantoor BIP (Brussel Info Plein), ter beschikking te stellen en te renoveren. Dat gebouw, waar destijds de archieven van de bank Lloyds lagen opgeborgen, staat al jaren leeg en is onderkomen.

Het museum wordt een publiek-private samenwerking: het gewest levert het gerenoveerde gebouw casco af, een investering van 4,5 miljoen euro, terwijl Geluck zal instaan voor de inrichting en de scenografie van het museum, die ook 4,5 miljoen euro zullen kosten. Behalve de collectie van Geluck zullen in het gebouw tijdelijke expo’s van andere cartoonisten te zien zijn. Ook is er een restaurant gepland.

Ondertussen is beslist dat het gebouw ‘1930’ zal worden afgebroken en dat er een geheel nieuwe constructie wordt neergezet. “De betonstructuur is niet meer solide. Afbreken kan, vermits dit gebouw niet beschermd is,” zegt Pascal Sac, woordvoerder van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), het nieuwe vehikel van het gewest voor stadsontwikkeling, dat optreedt als bouwheer.

De Luikse architect Pierre Hebbelinck werd geselecteerd voor de nieuwbouw. Hij is inmiddels klaar met het voorontwerp. “Over twee maanden wordt de bouwaanvraag ingediend,” zegt Sac.

Voor die tijd zal er nog duidelijkheid moeten komen over de plek van de ingang. Aanvankelijk was bedacht om de bezoekers het nieuwe museum te laten betreden via de Cour des Lions, een smalle doorgang aangrenzend aan Bozar.
Inmiddels wordt geopperd om op het Koningsplein een geheel nieuwe inkomhal te creëren, zowel voor het Museum van De Kat als voor het Coudenbergpaleis, het BIP, de kantoren van Visit Brussels en mogelijk zelfs voor Bozar. “Het is een grote investering,” zegt Sac. “We willen dat die ook ten goede komt aan de aangrenzende gebouwen. De ticketing zou gedeeld kunnen worden, en ook het restaurant.”

Geluck zoekt intussen de nodige 4,5 miljoen euro bijeen voor de inrichting. Enkele maanden geleden liet hij in het blad Trends Tendances optekenen dat het geen evidentie was om nationale sponsors, zoals banken, te vinden omdat hij in Vlaanderen veel minder bekend is dan in Franstalig België en Frankrijk. “Wij gaan ervan uit dat het hem zal lukken,” zegt Sac. Binnenkort zal het gewest een conventie sluiten met de tekenaar, die rekent op 150.000 bezoekers per jaar.
Oorspronkelijk was gezegd dat het museum in 2019 zou opengaan, maar dat kan Sac niet bevestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni