Pride Festival in Brussel schiet uit de startblokken

© Belga
05/05/2017

Op het Brusselse stadhuis hebben donderdag volgens de organisatoren meer dan 200 mensen officieel de 22ste editie van het Belgian Pride Festival gelanceerd, met als thema 'asiel en migratie'. Dat gebeurde in bijzijn van burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V)

"Bij procedures worden landen zonder duidelijke wetten tegen homoseksualiteit of transidentiteit vaak beschouwd als een 'veilig' land, maar de wetten komen niet noodzakelijk overeen met de mentaliteit, en bepaalde landen zonder discriminerende wetten zijn absoluut niet veilig voor homoseksuelen, transgenders en anderen", aldus Camille Pier, woordvoerster van het RainbowHouse Brussels.
"De anti-homokampen in Tsjetsjenië herinneren ons eraan dat in veel regimes de LGBTQi-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen, queers en interseksuelen) in onmenselijke omstandigheden moeten leven. Wat in Tsjetsjenië bovendien beangstigend is, is het systematische, mensonterende aspect van de zaak."

Na de receptie trok een MiniPride-stoet naar de Grote Markt, om daarna, onder muzikale begeleiding van de Fanfare van de Meyboom, naar Manneken Pis te wandelen, die voor de gelegenheid een kostuum van Jean-Paul Gaultier droeg. Zijn waterstraal werd vervangen door Kriek. De deelnemers van de stoet droegen een grote regenboogvlag. Ook het Brusselse stadhuis werd donderdagavond gehuld in de regenboogkleuren, net als verschillende andere gebouwen, zoals het station Brussel-Centraal.

Op initiatief van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) werd door Visit.Brussels bovendien een "Rainbow City"-postkaart ontworpen, en een bus van vervoersmaatschappij MIVB rijdt rond in de regenboogkleuren. Daarnaast zal een zebrapad in de regenboogkleuren worden gekleurd op het Schumanplein, en zullen vanaf 15 mei verschillende verkeerslichten worden uitgedost met koppels van hetzelfde geslacht. Zaterdag zullen, binnen het thema asiel en migratie, migranten uit de LGBTQi-gemeenschap hun verhaal doen in het gemeenschapscentrum De Markten.

Het Pride Festival loopt tot en met 21 mei. Meer info op www.pride.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni