Sint-Joost plant groot nieuw cultuurhuis

© brusselnieuws.be
23/10/2015

Het Huis van Culturen en Sociale Samenhang wordt onder de daken van twee leegstaande locaties gebracht. De ontwijde kapel annex katholieke school in de Scailquin-straat en de oude Marignan-bioscoop aan de Leuvensesteenweg zullen het verhoopte decor worden van menig intercultureel treffen.

In 2018 moet het toekomstig cultuurhuis zijn intrede doen in afdelingen van twee gebouwen: het deel van de ontwijde kapel dat dienst deed als de Sint-Juliana-school en de inkomhal van de Marignan-bioscoop. De leegstaande bioscoop was van eind 2012 tot maart 2013 nog de door het nachtleven van Knokke geïnspireerde Gotha Club, maar bleek in die reïncarnatie geen lang leven beschoren.

“We hebben het contract voor de aanschaf van de kapel al getekend, de aankoop van de oude cinema volgt hopelijk snel. Het externe studiebureau is intussen bezig aan de voorbereiding,” weet burgemeester Emir Kir (PS) in La Dernière Heure.

Het was een studie van dat externe studiebureau die het gebrek aan beschikbare ruimten voor culturele ontmoetingscentra laakte.

8 miljoen euro
Een gemeente met de uitgebreide waaier aan culturen en de grote bevolkingsaanwas die Sint-Joost heeft, had dringend behoefte aan een groter intercultureel instituut. Dat was de conclusie die het gemeentebestuur noopte tot deze aankopen.

Ook in Sint-Jans-Molenbeek bestaat een soortgelijk Huis van Culturen en Sociale Samenhang. Het project zal overigens niks te maken hebben met Vlaams gemeenschapscentrum Ten Noey in Sint-Joost.

In totaal wordt nu dus 2.200 vierkante meter voorzien voor activiteiten van allerlei slag: multidisciplinair spektakel, artistieke workshops, tentoonstellingen, stages… “We geven aan culturele minderheden de mogelijkheid om zich uit te drukken,” aldus nog Kir.

Het project vereist een investering van bijna 8 miljoen euro. 95 procent van die som zal worden opgehoest door Beliris en de Brusselse regio, in het kader van het Duurzame Wijkcontract As Leuven. De andere 5 procent wordt geïnvesteerd door de lokale autoriteiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni