Op vrijdag 28 en zaterdag 29 april strijkt de WetenschapsExpoSciences (WEXS), het grootste wetenschapsevent voor jongeren in België, neer in het Brusselse Thurn & Taxis. Daar presenteren in totaal meer dan duizend jonge uitvinders uit binnen- en buitenland hun eigen wetenschappelijke projecten en robots aan elkaar en aan de bezoekers.

Jongeren tussen zes en twintig jaar van over heel België, maar ook uit landen als Mexico als Spanje, zakken vrijdag af naar Thurn & Taxis. Na maanden experimenteren en innoveren in de klaslokalen, in laboratoria of aan de keukentafel stellen ze er eindelijk hun project voor.

Een jury van professionele en academische experts kiest er de beste projecten uit binnen de verschillende wetenschappen, van fysica en wiskunde tot ecologie en menswetenschappen. De oudere deelnemers kunnen een deelname aan een internationale wetenschapswedstrijd winnen.

Robots
Op zaterdag 29 april vindt naast de Wetenschapsexpo de negende editie van de Robocup Junior plaats. Bijna 600 deelnemers in meer dan 100 teams komen er hun zelf ontworpen en geprogrammeerde robot voorstellen. De robots wedijveren voor de eerste prijs in drie verschillende wedstrijddisciplines: Advanced Rescue Robots, Rescue Robots en Robot Dance.

Tijdens de tweedaagse expo staan er tientallen stands om de interesse van de jongeren in wetenschappen aan te wakkeren. "We willen de jongeren warm maken voor wetenschappen en aantonen dat het niet altijd gaat om in de klas zitten en luisteren naar de prof, maar ook om zelf de handen vuil maken", vertelt Jef Van Laer (VUB).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni