10.000 reizigers getroffen door staking Swissport

© Belga
22/08/2017

Op de luchthaven van Zaventem is een spontane staking uitgebroken bij bagageafhandelaar Swissport. Brussels Airport roept reizigers op om enkel met handbagage te reizen. "Al zowat 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen", zegt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. In de vertrekhal van de luchthaven herschikken reizigers in laatste instantie nog hun bagage.

Volgens Van Impe behandelt Swissport circa 60 procent van de vluchten op Zaventem. De afhandelaar zou dinsdag instaan voor 420 vluchten. Zowel het laden als het lossen van de vertrekkende en aankomende vluchten werd dinsdagochtend stilgelegd door een spontane staking bij de ochtendploeg van Swissport. Er wordt geklaagd over te hoge werkdruk en slecht materieel.

"Het hing al maanden in de lucht", zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. "De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar hoofd in het zand." Er zijn onderhandelingen gaande. "Mocht men de staking proberen te breken, zullen we ook oproepen bij Aviapartner (de tweede afhandelaar op de luchthaven, red.) om mee te doen."

Vluchten vertrekken zonder bagage
Bij Brussels Airlines is het alle hens aan dek. De maatschappij laat dertig eigen personeelsleden bijspringen, maar dat volstaat niet om al het werk voor elkaar te krijgen. Eerst werden vluchten wat vertraagd, maar Brussels Airlines zal nu toch sommige vliegtuigen moeten laten vertrekken zonder dat alle bagage mee aan boord is. De maatschappij geeft prioriteit aan de afhandeling van aankomende vluchten en vraagt vertrekkende reizigers om enkel met handbagage te reizen.

Op de website van Brussels Airport is een alert geplaatst. Op die link kunnen reizigers doorklikken voor een overzicht van welke maatschappijen met Swissport werken voor de bagageafhandeling. Het gaat onder meer om Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. Brussels Airlines geeft prioriteit aan de afhandeling van aankomende vluchten en vraagt vertrekkende reizigers om enkel met handbagage te reizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni