proefdier muis

In 2014 werden er in het Brussels Gewest zo’n 100.000 dieren gebruikt in wetenschappelijke experimenten. Dat blijkt uit cijfers van Leefmilieu Brussel. Het gaat vooral over muizen en ratten, maar ook ’s mans trouwste viervoeter, de hond, moet eraan geloven.

Maar liefst 85.000 muizen werden in 2014 gebruikt als proefdier in het Brussels Gewest. Dat staat te lezen in een rapport van Leefmilieu Brussel, de organisatie die onder andere instaat voor de reglementering en controle van dierenproeven in het Gewest.

Maar er werd ook geëxperimenteerd op grotere dieren, zoals kippen (1537) varkens (320) en schapen (109). Opvallend is dat ook honden er niet aan ontsnappen.

Dinsdag stond Gaia nog op de Nieuwstraat met een petitie tegen het gebruik van honden en katten in wetenschappelijk onderzoek. Uit een peiling die ze lieten uitvoeren blijkt dat 90 procent van de Brusselaars resoluut tegen het experimenteel gebruik van honden en katten is. 36 procent maakt zich zelfs zorgen dat er zulke proeven worden uitgevoerd in het Gewest.

Aanvraag voor 56 honden
Niet onterecht dus, want in 2014 werden acht proefhonden gebruikt. Daarnaast werden verschillende aanvragen goedgekeurd voor experimenten op een totaal van maar liefst 56 honden. Leefmilieu Brussel meldt niet over welke instellingen het gaat.

68 procent van de proefdieren werden volgens Leefmilieu Brussel gebruikt voor fundamenteel onderzoek. Concreet zijn de voornaamste onderzoeksdomeinen het immuunsysteem en oncologie.

In zowat de helft van de proeven was er sprake van matig tot ernstig dierlijk leed. In 15 procent van de gevallen werd het proefdier na verdoving niet meer naar bewustzijn teruggebracht. De standaardprocedure is hoe dan ook om het dier te euthanaseren na proefgebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni