Tijdens Design September krijgt ook de vijver op de Vismarkt een bijzondere aankleding. De installatie 'MINI LIVING - Breathe' bestaat uit een platform midden in de vijver, met een tafel. De tafel is omringd door 1.300 luchtzuiverende kamperfoelieplantjes. Zondag kunnen enthousiaste Brusselaars een plantje ophalen.

Nog tot zondag 24 september staat er midden in de vijver aan de Sint-Katelijnekerk een tafel vol kamperfoelieplantjes. De installatie moet letterlijke en figuurlijk ‘ademruimte’ creëren, want aan de tafel kunnen Brusselaars even uitrusten van de drukte in de stad, en tegelijkertijd zuiveren de planten en de stenen de lucht van CO2.

De tafel is omringd met een speciaal soort kamperfoelie. De 1.300 planten zijn zo gekweekt dat ze extra veel fijnstof opvangen. Daarnaast is de bodem van de vijver bedekt met olivijnsteen, een mineraal dat CO2 uit de lucht haalt.

Ook na Design September hoopt de initiatiefnemer MINI dat het project voortleeft, daarom kunnen geïnteresseerde Brusselaars zaterdag tussen 10 en 18 uur een plantje ophalen. "We hebben gekozen voor makkelijke en goedkope materialen,’” zegt ontwerper Ruud Belmans. "Bewust wonen mag geen synoniem zijn voor enkel dure ingrepen zoals zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en noem maar op. In een stad zijn we met heel veel. En dat brengt met zich mee dat we allemaal samen met kleine, goedkope ingrepen alvast heel wat kunnen bereiken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni