135 topchefs komen in Brussel 1.000 producten proeven

© Belga
24/04/2017

Het International Taste & Quality Institute (iTQi) heeft maandag een jury van 135 topchefs samengebracht in de Erasmushogeschool Brussel om drie dagen lang een duizendtal producten uit de hele wereld te proeven en te beoordelen. Het is het 13de jaar op rij dat het iTQi zijn Superior Taste Awards uitdeelt.

De producten die door de jury geproefd worden, zijn afkomstig uit 83 landen en van 800 bedrijven. De voedingsmiddelen worden blind geproefd en krijgen een het label van "Superior Taste Award" wanneer ze een quotering van meer dan 70 procent behalen. De juryleden moeten al hun zintuigen aanspreken en beoordelen op criteria als zicht, geur, ervaring in de mond, nasmaak en textuur.

Wie het internationale kwaliteitslabel krijgt, kan volgens oprichter van het iTQi, Louis Frere, rekenen op heel wat voordelen. "Met het certificaat kunnen ze in de supermarkt aantonen dat zij het beste product hebben, want daar moet de klant in een kwartier overtuigd worden. Ook commercieel gezien betekent het een boost", aldus Frere.

Bovendien krijgt de voedselfabrikant rechtstreekse feedback van de chefs die hun opmerkingen of adviezen neerpennen. "Wat me verleid heeft, is dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe producten en dat is belangrijk bij dit soort evenementen. We zijn hier vooral om de producten vooruit te helpen", vertelt Yves Delplace, voormalig chef op het kabinet van de Franse eerste minister.

In maart kwamen eerder al een honderdtal sommeliers samen voor het proeven van wijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni