© Robbrecht & Daem

Het Platform Pentagone, dat een dertigtal organisaties, wijkcomités en handelaarsverenigingen uit het centrum groepeert, lanceerde deze week een petitie tegen de geplande Biertempel in het Beursgebouw. In enkele dagen tijd ondertekenden 1.600 mensen de vraag om het project te heroverwegen.

Eind augustus diende de stad Brussel een nieuwe aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning in voor de renovatie van de Beurs, met onder meer een Biermuseum. Nog tot 29 september loopt er een openbaar onderzoek waarbij buurtbewoners en andere belanghebbenden hun opmerkingen en bezorgheden over het project kunnen laten weten.

Maar voor Platform Pentagone volstaat dit niet. De groepering ziet liever het hele idee van een Biertempel verdwijnen. Voor hen is het Beursplein immers "sinds jaar en dag een openbare volkse plaats waar mensen zich kunnen uitleven en hun gevoelens publiekelijk uiten." Het platform vreest dat dit niet meer het geval zal kunnen zijn als het Beursgebouw wordt ingepalmd door een biermuseum en zo een toeristische trekpleister wordt.

Bovendien begrijpt Platform Pentagone niet waarom de projectontwikkelaars dergelijke ingrijpende veranderingen aan het historische gebouw wil doorvoeren. Zo is men van plan een hoeksokkel aan de kant van de Grote Markt gedeeltelijk weg te nemen, en op het dak een opzichtig verguld en getralied afdak te plaatsen. In het project blijft het gelijkvloers overigens publiek toegankelijk, schreef BRUZZ bij de voorstelling van het project.

Actieve betrokkenheid
Om tegemoet te komen aan deze verzuchtingen, lanceerde het platform deze week een petitie om het hele project van de Biertempel af te serveren en het Beursgebouw in te vullen met een andere culturele of maatschappelijke functie. Het oppert bijvoorbeeld dat het Brussels Parlement zijn intrek zou kunnen nemen in de Beurs, terwijl het ook verwijst naar de verschillende succesvolle tentoonstellingen die er de afgelopen jaren georganiseerd werden.

“Wij vragen dat de bevolking en bezoekers actief betrokken worden bij welke nieuwe bestemming het Beursgebouw zal krijgen”, klinkt het. Op zaterdagnamiddag stond de teller al op 1.600 handtekeningen.

De Stad Brussel organiseert zelf nog infosessies over de renovatie. De laatste is op 30 september, om 10 uur, in de Beurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni