Aanslag Joods Museum 2

Aanslag Joods Museum: commissie naar Israël

© Belga
17/02/2017

In het gerechtelijk onderzoek naar de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, is een rogatoire commissie naar Israël vertrokken. Dat heeft Belga vernomen uit gerechtelijke bronnen. Bedoeling van de rogatoire commissie zou zijn om meer informatie te verkrijgen over de twee Israëlische slachtoffers van de aanslag, het koppel Emanuel en Mira Riva. Volgens diezelfde gerechtelijke bronnen kwam de rogatoire commissie er niet zonder slag of stoot. Het federaal parket kan enkel bevestigen dat er een rogatoire commissie is vertrokken en geeft verder geen commentaar.

De Israëlische vijftigers waren twee van de vier mensen die het leven lieten bij de aanslag op het Joods Museum. De twee andere slachtoffers waren de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens.

Kort na de aanslag werd gesuggereerd dat het koppel voor de Israëlische inlichtingendiensten werkte en dat de aanslag mogelijks een gerichte afrekening was maar al snel werd duidelijk dat die kans heel klein was.

Beiden zouden weliswaar ooit voor de buitenlandse inlichtingendienst Mossad hebben gewerkt, of ermee in contact hebben gestaan, maar ze zouden geen inlichtingenagenten geweest zijn. Net als haar echtgenoot zou Miriam Riva boekhouder geweest zijn, en meer dan een administratieve functie zou zij voor de Mossad niet vervuld hebben. Emanuel zou dan weer voor het Israëlische overheidsagentschap Nativ gewerkt hebben, dat Russische en Oost-Europese Joden aanmoedigt om naar Israël te migreren, hun 'aliyah' te doen, en tijdens de Koude Oorlog een directe lijn had met de Mossad.

De rogatoire commissie die naar Israël is vertrokken, zou als doel hebben om een beter zicht te krijgen op het leven en de carrière van het koppel. Volgens welingelichte bronnen weigerde de Israëlische overheid eerst om mee te werken aan de rogatoire commissie, maar ging ze uiteindelijk toch overstag.

Dat de rogatoire commissie nu wordt uitgevoerd, maakt het wel minder waarschijnlijk dat het nog in 2017 tot een proces komt over de aanslag. Eerder was al herhaaldelijk aangekondigd dat het gerechtelijk onderzoek eind 2016, begin 2017 zou afgesloten worden maar dat is dus nog steeds niet gebeurd. Eenmaal onderzoeksrechter Bernardo-Mendez haar onderzoek afsluit, moet het federaal parket nog de tijd krijgen om zijn eindvordering op te stellen, waarna het dossier voor de raadkamer komt. Daar hebben de burgerlijke partijen en de verdachten nog de kans om bijkomend onderzoek te vragen.

Intussen zit in het dossier enkel nog hoofdverdachte Mehdi Nemmouche in voorlopige hechtenis. De man werd een week na de aanslag, op 30 mei, opgepakt in het Franse Marseille. Twee andere verdachten, Nacer Bendrer en Mounir Attalah, werden respectievelijk in februari en juli 2015 overgeleverd aan België, maar werden door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.

Naar een vierde mogelijke vierde verdachte, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche, wordt nog gezocht. Die man is ook nog steeds niet geïdentificeerd.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni