Aanslagen en manke mobiliteit temperen toename starters

FVDE
© BRUZZ
22/07/2016

In het eerste semester van 2016 is het aantal starters in het Brussels Gewest toegenomen met 1,4 procent. Daarmee is de stijging in Brussel minder sterk dan in Vlaanderen en in mindere mate Wallonië. Die beperktere opmars heeft niet zozeer met economische redenen te maken, maar wel met omgevingsfactoren zoals de terreurdreiging en de problematische mobiliteit.

Dat blijkt uit een studie van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, op basis van cijfers van handelsinformatiekantoor Roularta Business Information.

In Brussel zagen in de eerste zes maanden 6.725 nieuwe bedrijven het levenslicht. In de eerste helft van 2015, dat een recordjaar was, waren dat er 6.632. Er zijn dus 93 bedrijven méér bijgekomen dan een jaar eerder.

De stijging is er dus wel degelijk, maar is meer bescheiden dan in de rest van het land. Het nationaal stijgingsniveau ligt op 4,5 procent. In Wallonië kwamen er 2 procent meer bedrijven bij, in Vlaanderen zelfs 5 procent.

Aanslagen en mobiliteit
Zoals te verwachten was, heeft de kleinere toename in Brussel te maken met randfactoren. “Dat heeft inderdaad te maken met de specifieke situatie in Brussel”, zegt Sven Nouten van het NSZ. “De lockdown in november, de aanslagen in maart, de heisa rond de voetgangerszone, de problematische mobiliteit en dan vooral de gesloten tunnels hebben een afschrikeffect: al die elementen maken het voor ondernemers die al aan de slag zijn absoluut geen evidentie, en potentiële starters worden er niet door aangemoedigd om de stap te zetten.”

Toch duidt de bescheiden stijging op een zekere economische heropleving. Ter vergelijking: het aantal faillissementen is in dezelfde periode met een kwart gedaald: 947 Brusselse bedrijven gingen in de eerste zes maanden op de fles. Volgens het NSZ hebben een aantal maatregelen van de verschillende regeringen een positieve impact: "De regering-Michel heeft de sociale bijdragen bij de eerste aanwerving geschrapt en de RSZ-bijdragen van 33 naar 25 procent teruggebracht. In 2018 zakken de sociale bijdragen naar 20,5 procent. Ook de small business act van de Brusselse regering, die een week of twee geleden werd voorgesteld, zal een positieve impact hebben", aldus Nouten.

Al waarschuwt het NSZ wel voor de overlevingskansen van starters: bijna één op de drie starters overleeft de eerste vijf levensjaren niet. “Starts moeten zich goed voorbereid lanceren, en zich ook laten omringen door specialisten in domeinen waarin ze minder goed scoren. Ze moeten er ook niet voor terugdeinzen om voor de spiegel te gaan staan en extern advies in te winnen, want dat kan bepaalde problemen detecteren en vooral oplossingen voorstellen.”

De sector waarin er in Brussel het meeste bedrijven zijn bijgekomen, is de bouwsector. “Het gaat dan vooral om vele kleine zelfstandigen, zoals een loodgieter of een elektricien”, zegt Nouten. Daarna volgen adviesbureaus in bedrijfsbeheer, detailhandel, horeca en handel in vastgoed. Die sectorale verdeling verschilt lichtjes van de nationale tendens, waar groothandel een groter aandeel heeft dan de vastgoedsector.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni