Aantal Brusselse hogeschoolstudenten stijgt niet

© BRUZZ
18/10/2017

Er hebben zich dit academiejaar 10.963 studenten ingeschreven aan een Vlaamse hogeschool in Brussel. Daarmee blijft het peil al voor het vierde jaar op rij min of meer stabiel. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). "Voor Brussel is die stabiliteit iets positiefs"

Met een kleine 11.000 studenten blijft Brussel een studentenstad ‘categorie 2’ wat Vlaamse hogescholen betreft. Brussel telt er drie: de Erasmus- en Odisseehogeschool en LUCA School of Arts. Antwerpen en Gent zijn met elk vier campussen en meer dan 25.000 hogeschoolstudenten ‘categorie 1’-steden.

De aanhoudende algemene Vlaamse stijging, van 117.963 hogeschoolstudenten in 2014 naar 123.130 dit jaar, is vooral te danken aan de populariteit van Antwerpen. Het Brusselse cijfer is vrij constant, in 2014 waren er namelijk al 10.783 inschrijvingen.

Stagnering is eigenlijk achteruitgang, toch? "In het geval van Brussel, absoluut niet," zegt VLHORA-secretaris-generaal Eric Vermeylen. "Een grootstedelijke context zoals die van Brussel is moeilijker voor hoger onderwijs, door diversiteit- en migratieproblematieken. In die zin zijn de Brusselse cijfers toch niet zo slecht." Met de inkanteling van de HBO5-opleidingen binnenkort verwacht Vermeylen wat dat betreft alleen nog maar meer vooruitgang.

Bedrijfskunde en kunst in de lift
Opvallend: vooral bedrijfsgerichte opleidingen blijven populair. In 2014 kozen nog maar 2.986 studenten voor een opleiding Handelswetenschappen en Bedrijfskunde in Brussel, in 2016 waren dat er al 3.456.

Die stijging, die je trouwens in heel Vlaanderen ziet, stagneert dit jaar wel in Brussel met 3.409 inschrijvingen. Naast bedrijfskunde behouden creatieve hogeschoolstudies hun populariteit, zowel in Brussel als in heel Vlaanderen.

Onderwijs en agogiek verliezen
Onderwijsstudies zitten daarentegen in dalende lijn sinds 2014. Toen kozen nog 1.401 studenten voor een Brusselse opleiding tot leerkracht. Dit jaar zijn dat er nog maar 1.279. Ook dat is een algemene tendens in Vlaanderen.

“Jongeren zullen pas positief kiezen voor een lerarenopleiding wanneer het perspectief op die loopbaan duidelijk en enthousiasmerend is,” klinkt het bij de VLHORA. “De hervorming van het secundair onderwijs en het afsluiten van een loopbaanpact voor leraren zijn cruciale werven die de minister van Onderwijs snel moet opleveren.”

Ook de richting Sociaal Agogisch Werk boet al een paar jaar op rij in, met 1.709 Brusselse studenten in 2014 naar 1.517 dit jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni