© google

Aantal inbraken in politiezone Noord stijgt met 10 procent

Sara De Sloover, Sophie Wellens
© BRUZZ
07/04/2017

In Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere is het aantal woninginbraken sinds september met zowat 10 procent gestegen. De politiezone heeft een actieplan gelanceerd. Dat meldt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Noord, na navraag door onze redactie.

Vorige maand werden er in de zone tien inbrekers op heterdaad betrapt. Gemiddeld stelt de zone honderd inbraken per maand vast, maar sinds september sluipen meer dieven woningen binnen.

Het exacte aantal voor maart kan Dereymaeker niet vrijgeven, omdat het computersysteem van de zone met een technisch defect kampt. Cijfers van de voorbije maanden wil de politiezone voorlopig niet geven. "De korpsleiding heeft beslist dat we die cijfers eerst willen analyseren." Wanneer ze dan wel zullen worden vrijgegeven, kan ze niet zeggen.

Ook in de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene merken ze een lichte stijging van het aantal inbraken, maar ook zij wil hier momenteel nog geen cijfers over kwijt.

Aanpak inbraken prioritair
Doordat de zone Noord de afgelopen maanden een inbrakengolf vaststelde, is er een actieplan opgesteld. Dat trad in werking op 1 maart. "Inbraken zijn nu een absolute prioriteit voor de zone."

De politiezone stuurt - afhankelijk van menskracht en evenementen - meer patrouilles uit, werkt aan een communicatieplan voor de burgers, en zint op preventie-acties. "Daarnaast hebben we de procedure om processen-verbaal op te stellen geharmoniseerd. Tevoren was die licht verschillend per commissariaat, en we willen zo veel en duidelijk mogelijke informatie verzameld krijgen", zegt Dereymaeker.

Ilse Van De Keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene laat weten dat 'inbraak' in haar zone altijd prioritair behandeld wordt en dat er sowieso al extra aandacht aan wordt geschonken. "Ons lokaal labo gaat telkens ter plaatste en daarmee proberen wij telkens zoveel mogelijk sporen te vinden die ons kunnen leiden naar de dader(s)".

Gelegenheid maakt de dief
De zone Noord merkt dat het minder om rondtrekkende daderbendes gaat dan vroeger, eerder om gelegenheidsdieven. "De rovers zien dat een raam op een kier staat, of een deur niet goed gesloten is. Of een bewoner laat bij het buitengaan iemand binnen van wie hij denkt dat het een vriend of kennis van een buur is."

Daarom wijst de politie de bevolking erop om altijd de deur op slot te doen en bereikbare ramen te sluiten. "Je mag dieven geen kans geven om in te breken, zelfs al ga je maar heel even de deur uit."

Van De keere geeft aan dat ze in haar zone veel te maken krijgt met inbraken via keldergaten. Een andere modus operadi is dat de daders aanbellen en eens ze geen gehoor krijgen een raam inslaan.

De bandieten viseren vooral bepaalde wijken, maar de zone wil niet zeggen precies welke. "Anders raken de inwoners van die wijken nodeloos in paniek", zegt Dereymaeker. Burgemeester Bernard Clerfayt (DéFi) zei in oktober wel aan de RTBF dat in de buurt rond het Josaphatpark in de maand daarvoor 40 procent meer inbraken waren vastgesteld.

De politiezones Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe), Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem), Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) en West (Molenbeek, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg, Jette) melden aan onze redactie dat er in hun zones geen stijging waar te nemen valt van het aantal woninginbraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni