Bubble Post is een ecologisch koeriersbedrijf © Bubble Post - Emily Elleboog

Aantal startende ondernemers blijft groeien

MD
© BRUZZ
17/05/2017

2016 was een topjaar voor startende ondernemers. In vergelijking met 2015 noteerden alle gewesten een pak meer starters, goed voor 2,1 procent meer ondernemingen over het hele land. Brussel blijft de hotspot met maar liefst 1 startende ondernemer op 100 inwoners, maar kampt wel met enkele structurele problemen die al dateren van voor de aanslagen of de tunnelproblematieken.

Dat blijkt uit de Startersatlas editie 2017, samengesteld door ondernemersorganisatie UNIZO, onderzoeksbureau Graydon en de beroepsorganisatie UCM.

Vorig jaar schoten zo in heel het land 89.777 nieuwe ondernemers uit de startblokken, goed voor een groei van 8,7 procent tegenover 2015. Dat succes wordt wel getemperd door het aantal stopzettingen in dezelfde periode. In 2016 zetten 65.843 ondernemers er een punt achter. Zo komen we uit op een netto aangroei van het aantal ondernemingen met 2,1 procent, een pak beter dan in 2015 (+ 1,6 procent) en 2014 (+0,3 procent).

Meeste ondernemers sneuvelen in horeca
Op nationaal vlak vallen al enkele trends te bemerken. Zo zien we dat de grootste stijging van startende ondernemers zich binnen de vervoerssector situeert. Dat komt vooral door het succes van koerierbedrijven en dan specifiek de kleine zelfstandigen die pakjes leveren voor het toenemend aantal e-commercebedrijven.

Als we kijken naar de overlevingsgraad van ondernemingen, zijn de vrije beroepen het langste leven beschoren. Binnen de horecasector sneuvelen er dan weer de meeste ondernemers.

Brussel telt te veel stoppende ondernemers
Maar ook een opdeling van de gewesten is goed voor enkele opvallende cijfers. Het Brussels Gewest doet het met 6,7 procent meer starters net iets minder goed dan Vlaanderen (7,2 procent), maar wel beter dan Wallonië (5 procent).

Maar, in Brussel zijn er ook heel wat ondernemers die het voor bekeken houden, waardoor het Gewest amper bijdraagt aan die 2,1 procent groei van ondernemers. "Eigenlijk zien we dat Brussel sinds 2015 amper meer ondernemingen telt, omdat er ook heel veel ondernemers stoppen. En dat terwijl Brussel voor de economische crisis de motor was van het land", vertelt Eric Van den Broele van Graydon.

Volgens Van den Broele is dat te wijten aan enkele structurele problemen binnen het Brussels Gewest. "Die tendens dateert van vóór de aanslagen of de tunnelproblematiek en kan dus niet zomaar met enkele reddingsboeien opgelost worden."

Bedrijfsbeheer is in trek
Ten slotte kunnen we ook gaan kijken welke sectoren het binnen het Brussels Gewest het goed doen. De meeste starters in Brussel werken met voorsprong voor adviesbureaus voor bedrijfsbeheer (6.898). Daarna volgen starters in de bouwsector (3.964) en in praktijken van specialisten (3056). Die sectoren kennen dan wel qua aantallen de grootste groei, maar de sectoren die procentueel de grootste groei kennen zijn heel andere sectoren.

Die eer is weggelegd voor de sector van de verpleegkunde (21 procent), opnieuw met ruime voorsprong. Scheppende kunsten (17,9 procent), sport- en recreatieonderwijs (14,9 procent), geestelijke gezondheidszorg (13,3 procent) en, jawel, de exploitatie van taxi’s (12,1 procent) vervolledigen de top vijf.

‘Mensen moeten dromen durven realiseren’
Brussel heeft ook nog steeds de grootste startersdichtheid (1 starter per 100 inwoners), gevolgd door Vlaanderen (1 starter per 131 inwoners) en Wallonië (1 starter per 157 inwoners). Maar die startersdichtheid moet nog flink omhoog, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

"Hoewel we er flink op vooruit gaan, vormen ondernemers nog altijd een te kleine minderheid in onze samenleving. Er lopen nog te veel mensen rond met ondernemersdromen die ze nooit kunnen of durven realiseren. We moeten hen meer vertrouwen geven in plaats van hen schrik aan te jagen”, is zijn conclusie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni