Acht van de twaalf deelnemers van MolenGeek, een Molenbeekse start-up die aan een conferentie in de Amerikaanse stad San Francisco wilden deelnemen, mogen de VS niet binnen. Hun inreisdocumenten zijn geweigerd en de groep werd tegengehouden in Brussels Airport. Bij de opening van MolenGeek was de Amerikaanse ambassadrice nochtans aanwezig.

Ibrahim Ouassari, een van de oprichters van MolenGeek, een technologische start-up voor coworking en programmeren in Molenbeek, die in mei nog koninklijk bezoek kreeg, maakte het nieuws bekend op zijn Facebook-pagina. Ook hij mag de VS niet in omdat hij zijn ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eerst werd toegekend en nadien weer werd ingetrokken.

"Enkel vier van de twaalf deelnemers mogen de VS binnen. We hadden vrijdag moeten vertrekken, maar dat zal niet lukken. We hebben beslist dat niemand vertrekt, als niet iedereen mag vertrekken," zegt hij. MolenGeek zou op economische missie vertrekken naar de Verenigde Staten, en naar een belangrijke technologiebeurs in San Franscisco gaan. Ook stonden er al afspraken gepland bij Twitter, Facebook en Google. "Volgende week vrijdag zouden we ons project voorstellen aan de Verenigde Naties in New York," zegt Oassari.

"Het is heel frustrerend," vervolgt Oassari. "En het valt ook moeilijk uit te leggen aan de jongeren. We werken in technologie, en hebben het nooit over discriminatie. Maar nu kunnen er niet omheen."

Geen motivatie
Een reden voor de weigering is niet bekend. Het is evenwel niet de eerste keer dat Brusselaars geweigerd worden te VS te betreden. Na de aanslagen in Parijs en Brussel, en later door de wil van de Amerikaanse president Trump, zijn de inreisregels voor het land strenger geworden.

Een versnelde visumaanvraag loopt, maar hoe lang het duurt voor die wordt goedgekeurd, is niet bekend. "Het kan twee uur, maar ook vier dagen duren," vermoedt Oassari. "Het kabinet (van Alexander De Croo, JP) steunt ons, en is bezig te helpen met een oplossing vinden." Maar het vertrek van de MolenGeeks wordt sowieso uitgesteld.

Het nieuws is verrassend omdat de Amerikaanse overheid MolenGeek gunstig gezind leek. Denise Bauer, ambassadrice voor de VS in ons land, was aanwezig bij de opening.

Het is niet de eerste keer de Venigde Staten visa van Molenbekenaren intrekken. In januari mochten twee taekwondoka's het land niet binnen voor een wedstrijd, in februari werd de zoon van Brussels parlementslid Khadija Zamouri geweigerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, actua, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni