© vzw Koerdisch Instituut

Activisme, een stoet en smullen tijdens de Koerdistan Cultuurweek

AL
© BRUZZ
22/09/2016

Op vrijdag gaat in Brussel de Koerdistan Cultuurweek van start. Met boekvoostellingen, traditionele spelen, concerten, dans, typische gerechten… wil het festival etnische minderheden uit de Midden-Oosterse regio Koerdistan samenbrengen en hun cultuur bekendmaken aan al wie ze wil zien.

“Als er veel mensen op bezoek komen om te kijken hoe we in diversiteit samen kunnen leven, dan zijn we blij,” zegt de voorzitter van het Koerdisch Instituut in Sint-Joost-ten-Node Derwich Ferho aan BRUZZ.

Koerdistan ligt verspreid over Turkije, Syrië, Armenië, Irak en Iran. De geschiedenis en huidige situatie van het gebied is verre van eenvoudig, met oorlog, onderdrukking en vrijheidsstrijd. De vzw Koerdisch Instituut organiseert haar Cultuurweek om mensen van etnische minderheden uit de regio samen te brengen, maar ook om hun cultuur uit te dragen naar de buitenwereld.

“Er zijn niet enkel Koerden aanwezig. Nee, er zijn ook andere volkeren: de christenen, de Armeniërs, de Assyriërs, de kaldéers en de Jezidi’s, de moslims, de alawieten. Dat willen we tonen: dat er mogelijkheden zijn om samen in vrede te leven,” zegt Ferho.

Uitgesteld

De derde editie van de Koerdistan Cultuurweek is er van vrijdag tot en met zondag, met als uitvalsbasis het Spanjeplein vlakbij Brussel-Centraal. Het feest start een dag later dan gepland, door een aanvankelijke weigering van het Brusselse stadsbestuur. “Ik kan niets anders bedenken dan politieke motieven,” zegt Ferho daarover. Volgens de Stad ging het om een administratieve fout.

Oorlog in Syrië, de coup in Turkije en de perikelen daarrond of terreuraanslagen in het Westen, maken de organisatie van de Koerdische Cultuurweek voor Ferho niet heel anders dan de voorbije jaren. “Alles wat met de Koerden te maken heeft – de namen van de Koerden, de dansen van de Koerden, de muziek van de Koerden, het Koerd-zijn – is voor Turkije niet geaccepteerd,” meent Ferho.

Het is nu even nodig om Koerdistan te laten zien als anders, vindt hij: “Bang zijn we zeker niet.” De voorzitter verzekert ook dat de ordediensten al lang op de hoogte zijn van het evenement en dat een privéfirma is ingeschakeld voor extra beveiliging.

Politiek en plezier

Een receptie in BOZAR op donderdag is afgelast, maar je kan de Koerdische cultuur nog gaan ontdekken. De week start nu op vrijdagochtend met een conferentie in het Vlaams Parlement over het belang van de Koerdische moedertalen in het Midden-Oosterse onderwijs. Op vrijdag en zondag zijn er op het centrale plein twee boekvoorstellingen, ter verdediging van de Koerdische zaak.

Maar er komt ook sfeer en feest. Een kon of traditionele Koerdische tent siert het Spanjeplein. Op vrijdagmiddag zie je een Koerdische huwelijksstoet, die trekt van de Beurs naar het plein. Het is dé aanrader van Ferho: “Dat vind ik ongelofelijk mooi. Er zijn paarden, twee personen die trouwen en je ziet hoe de huwelijksfeesten gebeuren ginder.”

Tijdens de cultuurweek zijn er concerten, een expo bij gemeenschapscentrum Ten Noey (Sint-Joost-ten-Node), theater, films bij Cinéma Aventure, typische spelen en een voorstelling van regionale klederdracht. Op het Spanjeplein proef je drie dagen lang Koerdische keuken. Al ooit kilor gegeten, gevulde bladerdeegpasteitjes? Of qisir, een Koerdische salade met tarwe?

Het hele programma van de Koerdistan Cultuurweek vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni