politie BRUZZ 1534

Administratieve aanhouding wordt verlengd van 24 naar 48 uur

© Belga
13/07/2017

De termijn waarbinnen een verdachte kan worden opgesloten zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter verdubbelt binnenkort van 24 naar 48 uur. Artikel 12 van de Grondwet wordt daarvoor gewijzigd. Oppositiepartijen SP.A en CDH ondertekenden samen met meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD de tekst. Zo is de tweederdemeerderheid gevonden die nodig is om de Grondwet te wijzigen.

De tekst ligt vrijdag al op tafel in de bevoegde Kamercommissie.

Vorige maand mislukte een poging van de meerderheid nog om de administratieve aanhouding voor terreurzaken op te trekken. Toen wilde ze die verlengen tot 72 uur. Dat was een van de maatregelen die premier Charles Michel naar voren had geschoven na de aanslagen van Parijs van 13 november 2015. Op tafel lag toen een voorstel om de duur op te trekken naar 48 uur voor alle misdrijven, met een mogelijkheid om bij terrorisme daar nog eens 24 uur bij te doen.

De tekst werd echter niet gesteund door de oppositie, waardoor er geen tweederdemeerderheid was. Onmiddellijk nadien kondigde de centrumrechtse meerderheid aan te mikken op een algemene verlenging van de administratieve aanhoudingstermijn van 24 naar 48 uur. Het nieuwe voorstel werd donderdag wel mee ondertekend door oppositiepartijen SP.A en CDH, wat de vereiste tweederdemeerderheid verzekert.

"Om efficiënt te kunnen strijden tegen terrorisme en alle andere vormen van criminaliteit, stellen we voor de termijn te verlengen van 24 naar 48 uur. Deze nieuwe termijn kan niet meer worden verlengd", zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. Voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V) "houdt de verlenging het evenwicht tussen het verzamelen van wettelijke bewijzen, het waken over de veiligheid en het waarborgen van de mensenrechten".

Complexe onderzoeken
Vandaag is een verlenging van de opsluiting al mogelijk, maar de procedure daarvoor is omslachtig. Daarom wordt de regel nu dus vereenvoudigd. "We worden geconfronteerd met een steeds toenemende complexiteit van strafzaken, die meer tijd vergen om de verzamelde aanwijzingen te analyseren en al dan niet te bevestigen. De situatie wordt er niet makkelijker op door de opkomst van terrorisme. Daarom lijkt het ons aangewezen om rechters extra tijd toe te kennen om te kunnen beslissen of een aanhoudingsbevel zal worden uitgevaardigd dan wel of er een vrijheid zal worden toegekend", aldus Verherstraeten.

Bij de oppositie reageren Meryame Kitir en Hans Bonte van SP.A tevreden op het akkoord. Ze wijzen erop dat hun fractie al anderhalf jaar deze procedure voorstelt. "Er is veel kostbare tijd verloren door profileringsdrang van sommigen, maar ik ben blij dat er een oplossing is," reageert Bonte. "We zijn blij dat we vanuit de oppositie echte oplossingen op het terrein mee kunnen steunen, in plaats van symbolen", vult fractieleidster Kitir aan.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni