© Saskia Vanderstichele

AG Real Estate tekent Brussels bouwbeleid mee uit

© BRUZZ
12/07/2016

In de raad van bestuur van de nieuwe Brusselse gewestelijke grondregie zetelt Alain De Coster als onafhankelijk expert. De Coster is ook directeur ontwikkeling bij AG Real Estate, de grootste vastgoedontwikkelaar van België. ‘Hij weet zelf dat hij vergaderingen moet verlaten wanneer er informatie over concurrenten wordt besproken.’ Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) is niet overtuigd: 'Dit is structurele belangenvermenging.'

Sinds begin dit jaar beschikt het Brussels Gewest over een nieuwe grondregie, de ‘Maatschappij voor Stedelijke Inrichting’ (MSI). Dat is de opvolger van de vroegere ‘Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed’ dat, zoals de naam zegt, vooral bedoeld was om grote terreinen in de stad op te kopen. Door de hoge woningnood moet het Gewest dringend een aantal tot nu toe leegstaande terreinen ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld de Josaphatsite of het terrein achter het metrodepot Delta.

Daarvoor heeft de MSI een aantal externe experts aangetrokken. Onder meer Solvay Business school-professor Eric De Keuleneer en advocaat Vincent Ost zetelen in de raad van bestuur, maar ook Alain De Coster, meldt nieuwswebsite Apache. De Coster is de directeur ontwikkeling van AG Real Estate, de grootste vastgoedontwikkelaar van België. AG Real Estate zal bijvoorbeeld op de plaats van Parking 58 exclusieve kantoren bouwen, en zit achter het afgeschoten woontorenproject aan het Jamblinne De Meuxplein.

'Nood aan expertise'
Dat De Coster als ‘onafhankelijk expert’ in de raad van bestuur van de grondregie zetelt, wordt aan onze redactie bevestigd door de woordvoerder van de MSI. Hij zetelt daarnaast ook in de bestuursraden van AG-dochter Interparking, en in die van verkoophal Trade Mart op de Brusselse Heizel.

“We hadden nood aan expertise”, zei MSI-directeur Gilles Delforge aan Apache. “De raad van bestuur hanteert een charter waarin gesteld wordt dat leden niet mogen deelnemen aan besprekingen die hun onpartijdigheid in het gedrang brengen en geen zakenrelaties mogen aanreiken. Mijnheer De Coster evalueert ook zichzelf en weet zelf dat hij de vergaderingen moet verlaten wanneer er informatie over concurrenten wordt besproken. Bovendien moeten we de wet op de openbare aanbestedingen respecteren. Niemand van ons heeft zin om in de gevangenis te vliegen.”

“Ik zetel ten persoonlijke titel in de bestuursraad van het MSI, en niet voor AG”, klonk het bij Alain De Coster zelf. “Het MSI wilde experts om de zaken goed aan te pakken, en ik ben op hun uitnodiging ingegaan. Deze Brusselse maatschappij van publiek recht is onderhevig aan wetten en transparantieplicht, dus ik vind mijn aanstelling niet problematisch.”

'Stuitende naïviteit'
"Vervoort zet hiermee de deur wagenwijd open voor belangenvermenging en bouwt die zelfs structureel in", zegt Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). "Zeggen dat die belangenvermenging vermeden wordt door een simpel charter, is van een stuitende naïviteit. Alles wat in die raad van bestuur besproken wordt, is van belang voor AG Real Estate."

Verstraete zal Vervoort hier vrijdag over interpelleren. "Er is geen enkel aanvaardbaar argument om die persoon in de raad van bestuur te houden. Als je nood hebt aan expertise vanuit de privé-sector, moet je dat op de correcte manier doen, door bijvoorbeeld een overheidsopdracht via een consultancybedrijf uit te schrijven." Verstraete stelt zich ook vragen over de verdere samenstelling van de raad van bestuur: "Ik zie dat er ook een ex-kabinetschef van voormalig minister-president Piqué (PS) in de raad zit. Ik wil begrijpen welke expertise is gezocht en hoe dat is aangepakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni