© Wikipedia

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van het secundair onderwijs, met name over de 'matrix' of de reorganisatie van de studierichtingen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het aantal studierichtingen wordt beperkt en de richtingen worden onderverdeeld in acht studiedomeinen. Op algemene vraag komt er daarbij een apart domein 'Taal en Cultuur'. Bedoeling is dat de nieuwe structuur van start gaat op 1 september 2018.

Het mag dan vrijdag de 13de zijn, de Vlaamse regering heeft haar onderwijsakkoord klaar. Het akkoord werd door de Vlaamse regering meteen bestempeld als het "witte vrijdag-akkoord".

Om het akkoord te begrijpen moeten we eerst terug naar eind mei 2016. Toen bereikte de regering-Bourgeois een eerste akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Dat bevatte niet alleen afspraken over het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair, maar ook een voorstel voor de reorganisatie van de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, de veelbesproken 'matrix'.

Die matrix moet een transparanter en rationeler aanbod opleveren, met studierichtingen die leerlingen ofwel duidelijk voorbereiden op het hoger onderwijs of op de arbeidsmarkt (respectievelijk doorstroom- en arbeidsmarktgerichte richtingen) of richtingen die de deur voor beide opties open laten (richtingen met dubbele finaliteit). Na een uitgebreide consultatieronde met het onderwijsveld en een moeizame discussie in de schoot van de regering is er nu dus een akkoord over de hervorming.

Aso, bso en tso blijven
Aan een aantal zaken wordt niet geraakt. Zo blijven de benamingen algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso), beroeps secundair onderwijs (bso) behouden zoals was afgesproken.

Er zijn vooral enkele bijsturingen. Die beginnen al in de eerste graad. De omstreden term 'brede eerste graad' is al langer afgeserveerd. Zo is die eerste graad volgens minister Crevits op zich al breed omdat een groot deel van de vorming gemeenschappelijk is. In het eerste jaar zijn er 27 gemeenschappelijke uren (met daarnaast 5 keuze-uren). In het tweede jaar gaat het om 25 gemeenschappelijke uren met daarnaast 2 uur differentiatie (om te verdiepen of te remediëren) en 5 uur voor de gekozen basisoptie.

Wat die basisopties in het tweede jaar betreft, is het wel de bedoeling het aantal terug te brengen van 20 naar 11. Het gaat dan bijvoorbeeld om Latijn-Grieks, Moderne Talen & Wetenschappen en Sport.

Wat de tweede en derde graad betreft wordt het aantal richtingen teruggebracht van 101 naar 75 (-25 procent) in de tweede graad en van 157 naar 146 (-15 procent) in de derde graad. Die reductie is iets minder sterk dan eerder gepland omdat er volgens minister Crevits is rekening gehouden met "de realiteit op het terrein".

Acht studiedomeinen
De resterende 221 richtingen worden ondergebracht in acht studiedomeinen. Nu zijn er nog 29 studiegebieden. De acht resterende domeinen zijn: Taal & Cultuur, STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), Kunst & Creatie, Land- en tuinbouw, Economie & Organisatie, Maatschappij & Welzijn, Sport en Voeding & Horeca.

Er zijn wel wat verschuivingen tegenover de acht domeinen die in mei waren afgelijnd. Zo is er - op quasi algemene vraag - een domein 'Taal en Cultuur'. Het oorspronkelijke domein 'Bouwen en Wonen' wordt dan weer geïntegreerd in het domein STEM.

Nog een nieuwigheid is dat minister Crevits aan de onderwijsverstrekkers zal vragen om zogenaamde curriculumdossiers op te maken voor elke richting. Die dossiers moeten niet alleen de eindtermen bevatten maar ook zogenaamde uitdiepingsdoelen. De inhoud van de richtingen moet op die manier wat meer gelijk gaan lopen over de netten heen.

En op die manier moet het volgens minister Crevits ook mogelijk worden dat leerlingen als 'zalmen' kunnen opzwemmen van meer praktische naar meer abstracte richtingen.

Vrijheid voor scholen
Om de vrijheid van onderwijs en de autonomie van de scholen te respecteren, benadrukt de regering dat het de scholen vrij staat om zich naar eigen goeddunken in het nieuwe systeem te passen. Scholen krijgen dus binnen het uitgewerkte kader de vrijheid een eigen concept op poten te zetten.

Het blijft ook de bedoeling om op 1 september 2018 te starten met de hervorming van het secundair onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni