Interview

Alain Hubert keert terug naar poolbasis op Antarctica

Alexandra Lens
© BRUZZ
20/07/2016

De Brusselse poolreiziger Alain Hubert trekt in november weer naar de Prinses Elisabethbasis op Antarctica. Hij zoekt op dit ogenblik geld voor zijn terugkeer, zo vertelt hij BRUZZ in een interview. In oktober vorig jaar kregen Hubert en zijn International Polar Foundation een verbod om de basis nog te betreden. Het hof van beroep besliste dat het IPF er weer naartoe mag reizen. Zopas besliste de Raad van State dan weer een openbare aanbesteding op te schorten van de Belgische staat voor het uitvoeren van operaties op de Prinses Elisabethbasis.

BRUZZ kon het arrest inkijken. Het is het derde positieve juridische nieuws voor Alain Hubert op korte tijd, die BRUZZ aankondigt dat hij terugkeert naar zijn levenswerk.

“Natuurlijk keer ik terug”, zegt Hubert. “Het hof van beroep heeft definitief gesteld dat het fonds weer naar Antartica mag trekken, want we zijn sowieso mede-eigenaar.” Hubert is al jaren verwikkeld in een juridische strijd met de Belgische overheid over de eigendom van de Prinses Elisabethbasis, het materiaal en het beheer. De uitspraak van het hof van beroep, een advies van de auditeur van de Raad van State dat vorige week bekend raakte en het arrest van vandaag lijken de Brusselaar gelijk te geven.

Strijd

In 2007 startte de bouw van De Prinses Elisabethbasis, in 2009 ging ze open. Het is een publiek-private samenwerking tussen de POD Wetenschapsbeleid en de International Polar Foundation. Dat is bij wet vastgelegd in 2008.

De juridische strijd van Alain Hubert en het International Polar Foundation met de overheid startte in 2013. Op dit moment lopen er een twaalftal procedures. Het gaat van een klacht wegens belangenvermenging tegen Hubert tot een aantijging van laster en eerroof tegen een politieke medewerker, wederzijdse beschuldigingen van diefstal, huiszoekingen en een poging om dwangsommen op te leggen.

Raad en hof

De Raad van State schort nu een openbare aanbesteding op die de Belgische staat uitschreef voor het uitvoeren van operaties op de Prinses Elisabethbasis. Hubert stapte naar de Raad van State omdat de wet van 2008 volgens hem het beheer van de basis voor eeuwig bij het IPF legt.

Een andere procedure bij de Raad van State leidde vorige week tot een advies van de auditeur in het voordeel van Hubert. Met een koninklijk besluit zette de regering in 2015 de International Polar Foundation en andere privépartners uit het Poolsecretariaat. Dat is het orgaan dat de Prinses Elisabethbasis aanstuurt en waarvan het fonds een van de twaalf leden was.

Maar een koninklijk besluit kan geen wet opheffen (de reeds genoemde wet van 2008), zo dacht Hubert. De auditeur van de Raad van State adviseert inderdaad dat de schrapping van de privépartners uit het Poolsecretariaat onwettig is. De definitieve uitspraak volgt op 5 september.

In nog een juridisch conflict kreeg Hubert eind vorige maand definitief gelijk. Het hof van beroep stelde dat leden van het IPF weer naar Prinses Elisabethbasis mogen reizen, als ze de werking van de overheid op de basis niet verstoren. Het fonds moet ook geen dwangsommen betalen aan het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA).

Dromen van morgen

Alain Hubert zegt dat hij de houding van de Belgische staat niet begrijpt. Hij spreekt van een montage van leugens door het kabinet Wetenschapsbeleid en van een regering die de wetten van het land niet respecteert.

“Het Belgische surrealisme wordt geëxporteerd naar Antarctica”, lacht Hubert groen. “Het is zot om te zien dat als je in een land als het onze je werk goed doet, er nog een hele zaak kan opgezet worden om je zowat tot een publieke vijand te maken, een bandiet, een dief.”

Toch blijft Hubert geloven in de Prinses Elisabethbasis als publiek-private samenwerking en ziet hij de toekomst positief tegemoet: “De basis heeft geleid tot een visie op de energie van morgen. Als kleine Belgjes hebben we de eerste zero-emissie basis ter wereld gebouwd. Dit project toont dat we dingen kunnen veranderen. De toekomst is daar, ze ligt in onze handen!”

Begin november trekt Hubert met een ploeg van de International Polar Foundation naar de Prinses Elisabethbasis. Het fonds was er volop bezig met een verbouwing, vertelt Hubert. Die heeft volgens hem door de juridische perikelen twee jaar vertraging opgelopen. “Er zijn belangrijke technische problemen die we absoluut moeten oplossen.” Op dit moment zoekt Hubert geld bij privébedrijven om de missie mee te financieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni