“Over een jaar haalt de stad Brussel de kaap van 70 kilometer fietspad.” Dat is vrijdagmiddag de belofte van Brussels mobiliteitsschepen Els Ampe (Open VLD), op het einde van de week van de mobiliteit. De afgelopen vijf jaar kwam er 26 kilometer nieuw, voornamelijk gemarkeerd fietspad bij. “Maar de grootste behoefte is die aan afgescheiden fietspaden,” blijft de kritiek van de Fietsersbond.

Het gaat bij de nieuwe 26 kilometer bijna uitsluitend om gemarkeerde fietspaden. Voor een afgescheiden fietspad moet een bouwvergunning aangevraagd worden en dan duurt het al snel drie jaar voor het pad er ligt. "De gemarkeerde fietspaden zijn een eerste stap om ze nadien om te bouwen naar afgescheiden fietspaden," zegt Ampe.

De stad komt ook met positieve cijfers van de voorbije vijf jaar: Brussel kreeg 575 nieuwe fietsrekken (+57 procent) en 27 nieuwe fietsboxen (+207 procent). Ook het budget dat de stad vrijmaakt voor fietspromotie vervijfvoudigde op vijf jaar tijd, van 20.000 per jaar in 2012 tot 100.000 euro per jaar in 2017.

De Fietsersbond relativeert alvast. "Nu zijn er in totaal dus zo'n 1.700 fietsrekken - eigenlijk zijn het beugels, 'fietsnietjes' noemen we ze - en daarmee is nog steeds maar een kleine 1 procent van de Brusselse bevolking bediend," aldus Mikaël Van Eeckhoudt, algemeen directeur van de Fietsersbond. "Ik ben wel tevreden met het extra promotiebudget, maar een echt Brussels fietsbeleidsplan met gekende globale kost is er nog steeds niet."

Teller op 65 km
Ampe gaf ook een overzicht op wáár de 26 nieuwe kilometers precies liggen. Dat is in het Ter Kamerenbos, de Dansaertstraat, Arteveldestraat, Zespenningenstraat, Koloniënstraat, Kanselarijstraat, Cellebroedersstraat, Bogaardenstraat en de Keizerslaan. Zo ligt er momenteel 65 kilometer op Brussels grondgebied.

Tegen eind 2018 moet daar nog 7 kilometer bijkomen. Die komt er op de Kunstenaarsstraat, Sobieskilaan, Eeuwfeestlaan en op een aantal nog onbepaalde locaties.

De Fietsersbond is blij met elke kilometer fietspad, maar hoopt dat de investering zich doortrekt. "De grootste behoefte is die aan afgescheiden fietspaden," zegt Van Eeckhoudt. "Als je kwalitatieve infrastructuur aanlegt, gaan de mensen het vanzelf gebruiken. Dat is hetzelfde als bij een efficiënte tramlijn of snelweg."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni