moskee_El_Ghofrane

Anderlechtse moskee wordt verzegeld... en weer heropend

© BRUZZ
24/02/2017

Vrijdagnamiddag is moskee El Ghofrane aan de Anderlechtse Gespstraat heropend, nadat ze woensdag werd verzegeld door het arbeidsauditoraat. “Die sluiting was compleet arbitrair,” klinkt het bij de uitbaters. Zij bleken kort na de verzegeling toch in orde met hun papieren en mochten de deuren gewoon weer openen.

De El Ghofranemoskee was een van de geviseerde instellingen tijdens een controle in het kader van het Belfi-plan van de federale gerechtelijke politie. De ordediensten gingen tijdens hun inspectie het statuut na van de vzw achter de moskee, de boekhouding en de respectering van de bouwvoorschriften

Uiteindelijk besloten ze dat er een gebrek aan informatie was over de vzw-werking. Het auditoriaat verzegelde woensdag dan ook de moskee. Daarop besloten de verbaasde uitbaters naar Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) te stappen, waar ze meer uitleg kregen. Volgens de uitbaters was alles in regel en was er geenszins sprake van het opzettelijk achterhouden van gegevens.

Geen uitleg
"Op geen enkel punt kregen we meer uitleg van de ordediensten,” aldus Abd al bassir El Mimouni, hoofdverantwoordelijke van de vzw achter El Ghofrane aan de RTBF. “Die controle was compleet arbitrair. De moskee bestaat al sinds 1978 en we hebben altijd de wet gerespecteerd. Het enige wat we hebben moeten toegeven is dat, in afwezigheid van onze imam, iedereen het gebed mag leiden in de openbare moskee en dat dat dan wel eens een keer door iemand zonder papieren is gebeurd,” klinkt het.

Het auditoriaat maakt zich sterk dat er geen sprake is van willekeur. “We hebben ingeschat dat de vzw niet in orde was met de papieren en daarom hebben we hem mee opgenomen in de reeks controles,” zegt Liliane Briers van het parket-generaal aan de RTBF.

Willekeur
Vrijdagnamiddag mocht El Ghofrane de deuren weer openen, want alles bleek effectief in orde. Dat wordt ook bevestigd door burgemeester Tomas. Of er inderdaad sprake was van willekeur wil hij niet gezegd hebben.

In december stuurde de Unie van Moskeeën van Brussel nog een klaagbrief naar minister-president Rudi Vervoort (PS) over brutale controles. De minister-president overweegt een bemiddelingsronde met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de Brusselse burgemeesters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni