© Saskia Vanderstichele
Interview

Ans Persoons: ‘Het hele systeem moet op de schop’

Mathias Declercq
© BRUZZ
27/06/2017

In 2012 werd Ans Persoons (SP.A) uit het niets schepen in de stad Brussel. Net nu ze haar weg gevonden had in het labyrint dat de Brusselse politiek is, staat ze ruim vier jaar later na een ongezien politiek schaakspel alweer aan de exit daarvan. De rol van de PS daarin is bekend, maar ook de houding van de liberalen zit Persoons hoog.

Ans Persoons BRUZZ ACTUA 1576
© Saskia Vanderstichele
Een bitter einde, noemt Persoons haar afscheid. “Open VLD kon samen met ons iets veranderen door ook op te stappen uit het stadsbestuur. Dat gebeurde niet. Els Ampe bleef zitten. Ik denk dat ze de druk voelde van de publieke opinie. Dat ontaardde in een lastercampagne aan mijn adres. Hoe verklaar je anders dat uitgerekend de PS zich over mij nooit heeft uitgelaten in de pers, in tegenstelling tot al die sneren van Els? Ze heeft me nog een berichtje gestuurd om te zeggen dat ze het spijtig vond dat ik er niet meer bij was, maar op zoveel hypocrisie antwoord ik niet.”

“Het lijkt allemaal wel een slechte aflevering van House of Cards, met al dat gespin in de pers. Opeens stond mijn kabinetschef Sven Bousset in de krant met een dikbetaald mandaat, maar hij heeft die functie zelfs nooit uitgeoefend. ‘Foutje in het kadaster,’ klonk het daarna. Zulke fouten maak je niet per ongeluk, dat is duidelijk.”

“Het politiek fatsoen was ver te zoeken de laatste weken. Ik heb van nature veel vertrouwen in mensen en sta hyperpositief in het leven. Ik kan er moeilijk bij dat mensen bewust foute informatie verspreiden.”

Is het die naïviteit die u uw schepenambt gekost heeft? Het viel te verwachten dat Mayeur zich zou wreken op Pascal Smet nadat die openlijk zijn ontslag had geëist.
Ans Persoons: We zijn misschien wel een postje kwijt, maar voor ons was het heel belangrijk om hier afstand van te nemen. We worden steevast in één bad gegooid met de PS, omdat we in Brussel op dezelfde lijst staan. Ik ben blij dat ik niet meer bij deze meerderheid hoor, zeker na de hallucinante persconferentie van toekomstig burgemeester Philippe Close en de loftrompet voor Mayeur die daar werd bovengehaald.

Bovendien: in de oppositie kan SP.A nu op tafel kloppen om de wantoestanden aan te pakken. Ik legde maandag meteen een motie op tafel om de mandaten te bevriezen tot de grondige hervorming er komt. Dat lag moeilijker als lid van de meerderheid.

U zat als SP.A-schepen gekneld tussen burgemeester Mayeur en minister Pascal Smet, van wie is geweten dat ze elkaar niet kunnen verdragen.
Ans Persoons: Dat klopt. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar je zit in een meerderheid samen en dan moeten persoonlijke vetes wijken. Het is niet zo dat mijn dossiers constant werden geblokkeerd, maar ik had het vaak moeilijk om mee te gaan in de koehandel die politiek is, van blokkages en compromissen. Toch ben ik trots op wat ik heb kunnen bereiken, vooral met de Wijkcontracten. Kijk naar de groene ruimten in dichtbevolkte buurten zoals het Zennepark in Masui. Alles staat ook klaar om de buurt rond Recyclart te doen heropleven en het L28-park van Thurn en Taxis naar Bockstael door te trekken. Het is bitter dat ik dit niet zelf kan voortzetten, maar of ik de lintjes doorknip of niet: die projecten moeten er komen.

Vreest u dat bepaalde projecten zullen worden teruggedraaid nu u geen schepen meer bent?
Ans Persoons: Gelukkig zijn de meeste dingen al in gang gezet. Op het vlak van de openbare ruimte is het met MR en de Open VLD vechten voor elke vierkante meter, vooral als het gaat over een herverdeling ten voordele van fietsers en voetgangers. Els Ampe staat niet bepaald bekend voor haar liefde voor fietsers en voetgangers. Ze is zelf een enorme autofan. Die grote verandering zal er bij haar niet komen. Ze is blijven steken in het verleden.

Dit was niet de eerste keer dat ik mijn positie binnen de meerderheid op het spel zette. In een eerste versie van de voetgangerszone zou het Beursplein niet verkeersvrij zijn. Absurd, want dat is vandaag het hart van de autovrije zone. Ik heb ermee gedreigd op te stappen uit de meerderheid en dat pakte toen goed uit.

De voetgangerszone: hoe kon zo’n ambitieus project zo verkeerd uitdraaien?
Ans Persoons: Er was een enorm draagvlak voor de voetgangerszone, en we zijn er als college in geslaagd om dat volledig kwijt te spelen. Dat heeft veel te maken met het gebrek aan communicatie, maar ook met de persoon van Mayeur. Hij heeft sowieso een persoonlijkheid die polemiek uitlokt. De anticampagne tegen de voetgangerszone werd er gewoon een tegen Mayeur.

Het andere grote probleem ligt binnen het college zelf. De MR en de Open VLD zijn geen voorstander van de voetgangerszone. Ze voedden daarna zelf de anticampagne, door te pas en te onpas te herhalen dat alles in het honderd loopt en dat niemand nog met de auto de stad in kan.

Dat de centrale lanen er nog altijd zo bijliggen, heeft één grote reden. Het was een grote stommiteit om Beliris werfleider te maken, want wie staat er aan het hoofd van Beliris? Didier Reynders van de MR. Het feit dat de heraanleg maar niet begint, komt alleen maar omdat hij zijn handtekening niet zet.

Ans Persoons 3 BUZZ ACTUA 1576
© Saskia Vandestichele
Geen wonder dat de Brusselaar zijn geloof in de politiek verliest.
Ans Persoons: Het hele systeem moet op de schop. Mayeur is ethisch ver over de schreef gegaan, maar hij maakte vooral gebruik van een bestaand systeem. We moeten alles uitkleden en weer opbouwen. Een einde stellen aan de vele mandaten en vergoedingen, maar ook aan de cumul tussen schepen en parlementslid. De psychologie die erachter zit, is die van postjes bijcreëren om toch maar aan het loonplafond te komen. Dat moet uitgeroeid worden. Niet alleen in Brussel, maar in heel het land én binnen alle partijen.

Ook heeft Brussel een serieuze achterstand in te halen op het vlak van participatie. Politici leven in conflict met de bewoners die ze vertegenwoordigen. Er heerst een enorm wantrouwen tegenover bewoners die zelf met ideeën komen. Terwijl dat de essentie én de toekomst van de politiek is: bottom-up structuur geven aan de ideeën die bewoners hebben.

Zult u daar nog een rol in spelen?
Ans Persoons:
Ik neem even een paar maanden tijd voor mezelf. Ik zal mij inzetten als gemeenteraadslid in de oppositie, maar ik wil eens goed nadenken. Ik ben zwanger, heb net een huis gekocht. Het zal deugd doen om me daar op te kunnen concentreren.
Voor het overige staat het vast dat SP.A niet langer met de PS op één lijst zal staan in Brussel-Stad. In andere kleinere gemeenten kan dat misschien nog wel, afhankelijk van de personen die er op de lijst staan. Wie weet, kan de SP.A zich wel versterken met nieuwe progressieve krachten om samen een lijst te vormen.

Lees ook: een coup de théâtre als toetje

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CDH breekt met PS, Samusocial, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni