App toont Brusselse 'no go-zones'

Godfried Roelant
© BRUZZ
29/03/2017

Wie ’s nachts al eens graag door Brussel dwaalt en daarbij niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan, heeft nu ook een app. 'No Go Brussels' vertelt je welke straten en pleinen je in een grote stad maar beter vermijdt. Erg populair is de app nog niet.

“Er zijn in Brussel hele wijken no-go-zones geworden.” Dat zei de Brit Nigel Farage, ex-partijleider van Ukip, in een interview met Fox News begin december vorig jaar. Wel, de euroscepticus, kan bij zijn volgende uitje naar Brussel dan maar beter de app ‘No Go Brussels’ installeren. Die heeft als doel toeristen te informeren over ‘gevaarlijke’ Brusselse buurten die ze maar beter links laten liggen.

Hoe werkt het?
Het principe is simpel. Je meldt je aan met je Facebook-profiel en vervolgens kan je naar hartenlust plaatsten beginnen taggen op een kaart van Brussel waarvan je denkt dat het gevaar er om de hoek gluurt.

Het enige wat je tussendoor nog moet doen is aanduiden hoe onveilig de precieze plaats wel is. Dat doe je door te antwoorden op volgende vraag: ‘Hoe vaak heb je je al eens onveilig gevoeld in deze zone?’ Daarbij kom je met de opties ‘Zelden’ en ‘Altijd’ voor een waar dilemma te staan. Vanaf dan wordt de plek als gevaarlijk beschouwd en kleurt ze bruin op de kaart.

Voorlopig lijkt de situatie in onze hoofdstad al bij al nogal mee te vallen. Enkel de wijk aan de Waelhemstraat in Schaarbeek en de buurt rond concertzaal Koninklijk Circus vertonen bruine plekken.

koninklijk circus BRUZZ 1548

Scandinavisch succes
Een groot succes kan je de app in ons land voorlopig niet noemen. Tot nu vonden slechts iets meer dan tien mensen de weg naar ‘No Go Brussels’, waardoor de juistheid voor de aangeduide plekken toch in twijfel kan worden getrokken.

Ook in steden als Parijs, Londen en Berlijn, die recent getroffen werden door terroristisch geweld, slaagt de app er niet in om door te breken. Enkel in Stockholm blijkt het concept een schot in de roos met meer dan 100 downloads. Al is dat binnen de sector nog steeds een zeer bescheiden aantal.

Flappy Bird achterna
Ondanks de tegenvallende resultaten, is ontwikkelaar ‘Ben’ meer dan ooit overtuigd van het idee achter de app. “Tot nu haalden wij in geen enkel stad meer dan 1000 downloads, maar de hype rond Flappy Bird (een game waarbij je een vogeltje tussen rioolbuizen moet laten vliegen, red.) kwam er ook pas een jaar nadat de makers het spel beschikbaar hadden gemaakt in de app-store.”

"In de eerste plaats wil ik vooral mensen helpen en ervoor zorgen dat ze ’s nachts na een avondje stappen veilig thuis geraken. Toen ik in Parijs woonde, was ik dankbaar voor de informatie die collega’s mij via de app bezorgden ”, zo besluit Ben, die nog meegeeft het mooie Brussel dit jaar voor een eerste keer te zullen bezoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni