Christophe Nocent (49) organiseert in zijn atelier op de Van Volxemlaan in Vorst al twee jaar doe-het-zelfcursussen voor vrouwen. “Ik had vaak vriendinnen die me hulp vroegen bij de ene of de andere klus. Ik voelde dat er een nood was: ze wilden het zelf kunnen.”

Niet in overall, maar in een roze polo verwelkomt Christophe ons. Ik volg vandaag een cursus hout zagen met de decoupeerzaag. De Ateliers Lady biedt ook lessen aan in elektriciteit, vloeren, loodgieterij, meubelmaken...

Christophe is al een knutselaar sinds hij kind was. “Tot grote spijt van mijn vader,” zo vertelt hij, “want ik haalde alles uit mekaar.” Hij begon zijn carrière in de bouw: “Het waren de jaren ’80. Er werd overal gebouwd.” Al doende leerde hij het vak bij een aannemer. Door rugproblemen moest Christophe na jaren met dat werk stoppen. Hij ging aan de slag als informaticus.

Toen hij die job een aantal jaar geleden verloor, besloot hij een idee uit te werken waar hij al lang mee speelde: doe-het-zelflessen organiseren voor vrouwen. “Het is de uitkomst van mijn levensloop”, vertelt Christophe. “Ik ging naar een school waar enorm veel meisjes zaten. Ik had vaak vriendinnen die me vroegen: kan je me hiermee of daarmee helpen. Ik voelde dat er een nood was: ze wilden het zelf kunnen.”

Hout
Zo doet Christophe het bij de Ateliers Lady: eerst rustig uitleggen en dan de dames zelf laten doen, hij komt er niet tussen. Christophe neemt ruim de tijd om uit te leggen waarvoor je zo'n zaag kan gebruiken, hoe je het blad verwisselt en hoe je een stuk hout stevig bevestigt voor je zaagt.

Als eerste oefening tekenen de dames een rechte lijn op een plankje en volgen die met de zaag. Alle drie raken ze er snel door. “’t Is niet recht hé”, zegt Géraldine (37). Recht zagen enkel op basis van een getekende lijn is extreem moeilijk, legt Christophe uit. “Er zijn slechts weinig mensen die dat kunnen.” Dit is een oefening. Als je het echt moet doen, gebruik je een balk als ‘gids’. “Het is niet evident”, vindt Géraldine. “’t Is een beetje frustrerend dat het niet van de eerste keer lukt. Maar goed, we gaan ons erop toeleggen.”

Eigen leven
De tweede opdracht is een hoekje zagen uit de plank, de derde een golf. “Trager, trager,” maant Christophe de dames aan, “de zaag heeft een eigen leven.” Die raad geeft Christophe verschillende keren. De dames zitten als snel naast de golf die ze tekenden. “De machine gaat snel,” geeft Aline (30) toe, “je beseft dat niet op voorhand, ’t is waar.”

Ik vraag Christophe of er een verschil is tussen mannen en vrouwen bij het klussen. Vrouwen zijn meer perfectionistisch, zegt hij. Ze willen het goed doen. “En er is een zekere verwachting. Een man die een hamer vastneemt, is maar een man die een hamer vastneemt. Een vrouw die een hamer vastneemt, voelt de blik van haar omgeving. Ze voelt zich verplicht om het beter te doen dan een man. Anders volgt de opmerking: je had het beter aan een man overgelaten."

De drie deelnemende dames hebben alvast wat opgestoken. “Ik ben tevreden”, zegt Aline die de les cadeau kreeg van haar vriend, “tevreden dat ik het durf.” “Ik heb geleerd dat een decoupeerzaag gebruiken niet zo moeilijk is”, vertelt Caroline (31), “en dat je moet oppassen, moet oefenen voor je iets echt maakt. Da’s wel zeker.”

De Ateliers Lady gaan door van woensdag tot vrijdag, meestal in de late namiddag of avond, en op zaterdag overdag. Je kan inschrijven via de website. Een les van anderhalf uur kost 29 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni