België slaat modderfiguur voor integratie migranten

© Belga
28/10/2016

De integratie van migranten van de tweede generatie op de arbeidsmarkt en in het hoger onderwijs, verloopt nergens in de EU zo moeizaam als in België. De kloof tussen de autochtonen en allochtonen is in ons land opvallend groot, zo blijkt vrijdag uit een rapport van Eurostat, de Europese dienst voor de Statistiek.

Het onderzoek van Eurostat kijkt naar de tewerkstellings- en opleidingsgraad van migranten van de tweede generatie. Het gaat dus over mensen die hier geboren zijn, maar die een of twee ouders hebben die elders waren geboren. De cijfers uit het rapport dateren uit 2014.

Tewerkstellingsgraad
België maakt een slechte beurt in dat rapport. Zo blijkt de tewerkstellingsgraad van de migranten van de tweede generatie (25 tot 54 jaar) met 71,7 procent opvallend ver onder het cijfer van de autochtone Belgen in dezelfde leeftijdsklasse te liggen (84,8 procent). Die kloof van 13,1 procentpunt is groter dan in om het even welk ander EU-land. Enkel Kroatië (met een verschil van 11,8 procentpunt) komt nog enigszins in de buurt, in de andere landen ligt de achterstand van de migranten nooit onder de 6 procentpunt.

Opleidingsgraad
Dezelfde tendens zie je ook wanneer er gekeken wordt naar opleidingsgraad. Zo blijkt 33,7 procent van de migranten van de tweede generatie een hogere opleiding te hebben genoten, tegenover 43,9 procent van de autochtone Belgen. Het verschil van 10,2 procentpunt is opnieuw het hoogste van Europa. België gaat Luxemburg (7,2 procentpunt) en Letland (5,5) vooraf.

Opmerkelijk is ook dat ons land daarmee compleet ingaat tegen het Europese gemiddelde. Uit de cijfers voor de hele EU blijkt zelfs dat de migranten het iets beter doen dan de autochtonen. Dat geldt zowel op het vlak van hogere opleiding (37,5 tegenover 30,9 procent) als tewerkstelling (79,0 tegenover 78,6 procent). Eurostat besluit dan ook dat migranten van de tweede generatie doorgaans goed geïntegreerd zijn op de Europese arbeidsmarkt.

Het rapport stipt ook wel aan dat België relatief gezien veel migranten van de tweede generatie telt (11,0 procent, tegenover gemiddeld 6,1 procent in de EU).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni