Berouwvolle belastingontduikers wonen vooral in Elsene en Ukkel

SDS
© BRUZZ
22/09/2017

Federale parlementsleden Georges Gilkinet (Ecolo) en Kristof Calvo (Groen) hebben minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gevraagd hoeveel de fiscale amnestieregeling in 2015 heeft opgebracht, en waar precies. De regeling leverde 39,7 miljoen euro op, terwijl er jaarlijks voor miljarden wordt gefraudeerd. Een kwart van het geld blijkt in Brussel opgehaald te zijn, en dan vooral in Elsene en Ukkel.

Via de eenmalig bevrijdende aangifte, zoals de fiscale amnestieregeling officieel heet, kunnen belastingbetalers die bepaalde inkomsten zijn ‘vergeten’ te declareren fiscaal de boel op orde stellen. Ze moeten dan de verschuldigde inkomstenbelasting alsnog betalen, met daarbovenop een boete.

Uit de cijfers blijkt dat de amnestieregeling de Belgische schatkist in 2015 39,7 miljoen euro heeft opgeleverd, schrijft La Capitale. Het grootste deel van dat geld vond de fiscus in Vlaanderen: 19 miljoen euro. In Brussel haalde Financiën 9,9 miljoen euro op, nauwelijks minder dan de 10,6 miljoen euro die berouwvolle Walen betaalden. "Een peulschil", reageert Gilkinet bij BRUZZ, "als je weet dat er jaarlijks voor miljarden gefraudeerd wordt in België."

Rijke gemeenten
Binnen het Brussels gewest wonen de meeste belastingzondaars die amnestie aanvragen duidelijk in Ukkel en Elsene. Met 3,1 en 2,1 miljoen euro opgehaalde belastinggelden zijn die twee gemeenten alleen al verantwoordelijk voor de helft van de opbrengst van de fiscale amnestieregeling in het gewest.

“Dat zijn gemeenten waar de mensen gemiddeld rijker zijn. Hoe rijker mensen zijn, hoe meer risico op belastingfraude”, zegt Gilkinet aan BRUZZ. Maar hij kan daarmee niet verklaren waarom de cijfers in pakweg Oudergem of Sint-Pieters-Woluwe niet hoger zijn.

“Minister Van Overtveldt wou niet preciseren hoeveel belastingbetalers een eenmalig bevrijdende aangifte hebben ingediend. De uitschieters in Elsene en Ukkel kunnen dus ook eventueel veroorzaakt worden door terugbetalingen van één enkele fraudeur.”

Een speciale vermelding gaat naar de inwoners van Sint-Joost, de enige gemeente in Brussel waar niemand gebruik maakte van de fiscale amnestieregeling.

Rand
Ook in de (faciliteitengemeenten in de) Vlaamse Rand kregen fraudeurs spijt: in Wemmel leverde de amnestie 1,1 miljoen euro op, in Sint-Genesius-Rode 1 miljoen euro. Asse en Overijse halen ook nog altijd de Vlaamse top-15, met 447.000 en 425.000 euro. De verdeling kun je hier bekijken:

© bruzz

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni