Bevolkingstoename het sterkst in Noordwestrand

BVR
© BRUZZ
19/10/2016

Brussel blijft groeien. Na de sterke bevolkingsstijging van de afgelopen jaren, komen er in het Gewest tussen 2015 en 2025 nog eens 101.000 nieuwe inwoners bij. Dat is een toename met 8,6 procent. Maar die bevolkingstoename is niet gelijk verdeeld, zo blijkt nu uit een rapport van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). De gemeenten in het Noordwesten kennen een veel grotere groei dan die in het Zuidoosten. Koploper is Evere.

In het rapport projecteert het BISA de bevolkingsvooruitzichten voor het hele Gewest op de negentien gemeenten. Daaruit blijkt dat vooral de gemeenten in het Noordwesten een sterke groei kennen.

In absolute cijfers stijgt de bevolking het sterkst in Brussel Stad dat met 25.000 nieuwe inwoners in 2025 de kaap van de 200.000 overschrijdt.

Relatief gezien is het echter Evere die de belangrijkste groei kent (+ 19 procent), met daarna Koekelberg en Brussel Stad (elk +14 procent), Sint-Agatha-Berchem (+12 procent), Anderlecht (+11 procent) en Ganshoren (+10 procent).

“Dat zijn gemeenten met een traditioneel oudere bevolking”, zegt Jean-Pierre Hermia, onderzoeker bij het BISA. “Rond de eeuwwisseling is een aanzienlijk deel van die bevolking overleden, en vervangen door jonge mensen die nu kinderen hebben of zullen krijgen, waardoor de bevolking verder stijgt. Dat geldt voor al die gemeenten, maar in Evere komt daar nog eens de bouw van nieuwe wijken bij, wat de extra grote groei verklaart.”

Oud versus jong
Internationale migratie speelt ook mee, al is het effect ervan niet overal hetzelfde. In de gemeenten vernoemd hierboven, zijn migranten meestal jonge mensen die in een latere fase de bevolking nog extra doen toenemen. In de Zuidoostrand van Brussel daarentegen, zijn het vooral oudere mensen die er zich vestigen. Dit heeft volgens Hermia alles te maken met de dure woningmarkt. “Alleen mensen die al lang aan het werk zijn, kunnen er iets kopen." Het verklaart waarom de bevolking er stagneert: oude mensen (die sterven) worden vooral vervangen door iets minder oude mensen.

Dezelfde dynamiek is te zien in Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis, drie gemeenten die over de tijd niet veel veranderen qua bevolkingssamenstelling. “Geen verandering betekent dat de mensen die er weggaan, vervangen worden door mensen met eenzelfde profiel”, zegt Hermia. “In het geval van deze drie gemeenten zijn dat vooral jonge mensen zonder kinderen. Studenten bijvoorbeeld, of expats.”

De jongste gemeenten tenslotte, zijn nog steeds Schaarbeek en Sint-Joost, al is de verjonging nu gestopt. "Daar zit de nabijheid van de Europese wijk, die eerder mensen zonder kinderen aantrekt, misschien voor iets tussen", zegt Hermia, "Al blijft dat een hypothese."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni